Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Victorie a protestatarilor. Lidera de la Hong Kong a retras legea pro-China, contestată în stradă

Wednesday, 04 September 2019, 13:18 Sursă: REALITATEA.NET

Protestatarii din Hong Kong au obținut o importantă victorie de etapă, după luni de manifestanții, unele violente și sfârșite cu confruntări cu forțele de ordine.

Carrie Lam, lidera de la Hong Kong, apropiată a puterii de la Beijing, a decis în cele din urmă să retragă legea extrădării, atât de contestată de protestatari.

Legea, introdusă în aprilie, ar fi permis extrădarea suspecților către Beijing, spre nemulțumirea activiștilor care au avertizat că libertățile democratice ale cetățenilor din Hing Kong, teritoriu autonom chinez, ar fi amenințate.

Retragerea legii este doar una dintre cele cinci solicitări ale manifestanților, care cer libertăți democratice depline în Hong Kong. 

Carrie Lam a infirmat marţi că ar fi vrut să demisioneze, după scurgerea în presă a unei înregistrări audio în care ea spune că doreşte să renunţe la postul său, transmite AFP, citată de Agerpres.

Hong Kong este de trei luni teatrul unor acţiuni aproape zilnice, care uneori au degenerat în ciocniri între forţele de ordine şi radicali.

Manifestaţiile din weekendul trecut au fost printre cele mai violente, cu cărămizi şi cocktailuri Molotov aruncate de protestatari către poliţie, care a ripostat utilizând masiv gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi atacând protestatari până în trenurile de metrou.

Peste 1.100 de manifestanţi au fost arestaţi de la începutul protestelor, inclusiv din rândul deputaţilor sau ai mişcării pro-democraţie.

Beijingul, care afişează o susţinere de neclintit pentru guvernul din Hong Kong, şi-a sporit ameninţările şi actele de intimidare, inclusiv masând trupe la Shenzhen, oraş vecin cu Hong Kong-ul.

"Sfârşitul este aproape" pentru mobilizarea în favoarea democraţiei, a avertizat duminică seara agenţia oficială de ştiri chineză China Nouă într-un editorial, fără a da mai multe detalii, încheie AFP.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN