Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Turcia se retrage din coaliţia anti-ISIS şi suspendă raidurile aeriene din Siria

Friday, 27 November 2015, 16:20 Sursă: REALITATEA.NET

La rândul său, Rusia a anunţat că va retrage vizele ce garantează libera călătorie a turcilor în Rusia.

Moscova și Ankara traversează o gravă criză după ce Turcia a doborât marți un bombardier rusesc deasupra frontierei siriene, afirmând că avionul se afla în spațiul ei aerian. Printre altele, Vladimir Putin a acuzat din nou Ankara că ajută SI să vândă produse petroliere, vorbind despre lungi coloane de camioane "care merg în Turcia zi și noapte", scrie Mediafax.

"Vreau să cred că guvernul turc nu este la curent... dar asta nu înseamnă că ei nu trebuie să oprească acest" trafic, a repetat el de mai multe ori, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat orice trafic de petrol cu SI.

Peskov: Erdogan a încercat să-l sune pe Putin după ce Turcia a doborât un avion al Rusiei

Putin, furios pe acţiunile Turciei

 Vladimir Putin şi-a exprimat furia faţă de acţiunile Turciei, după întâlnirea, joi seara, cu preşedintele francez Francois Hollande. El a spus că el percepe doborârea avionului rusesc ca pe un act de trădare din partea unei ţări pe care Moscova o credea prietenă. Însă a spus că va ordona armatei ruse să-şi intensifice cooperarea cu forţele armate franceze - inclusiv prin schimburi de informaţii despre ţinte - şi că face acest lucru în vederea creării unei coaliţii internaţionale largi care să aducă alături Rusia şi state occidentale. "Noi suntem pregătiţi că cooperăm cu coaliţia condusă de către Statele Unite. Dar, desigur, incidente ca distrugerea avionului nostru şi moartea militarilor noştri sunt absolut inacceptabile", a spus Putin în conferinţa de presă comună cu Hollande.

Preşedintele rus a refuzat să se întâlnească cu Erdogan

Vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a refuzat să participe la o întrevedere bilaterală cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, deoarece Ankara nu vrea să prezinte scuze pentru doborârea unui bombardier rus, a anunţat vineri consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov, citat de Hurriyet online. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, speră să aibă o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia reuniunii ONU de la Paris, în efortul de atenuare a tensiunilor după doborârea avionului militar rus. Preşedinţia Rusiei a confirmat că Recep Tayyip Erdogan a solicitat întrevederea bilaterală, care ar fi prima după doborârea bombardierului rus. Atât Erdogan, cât şi Putin urmează să participe la sesiunea inaugurală a Conferinţei ONU pe tema Climei COP21, care începe la Paris pe 30 noiembrie.

Rusia și Franța se vor coordona împotriva ISIS. Hollande și Putin, în dezacord pe tema lui Assad

"Observăm că Turcia nu este dispusă să prezinte scuze pentru incidentul cu avionul", a declarat Uşakov presei, întrebat de ce refuză Putin să discute cu Erdogan.

Vladimir Putin se va întâlni la Paris cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre criza din Siria şi conflictul israeliano-palestinian. Liderul rus se va întâlni de asemenea cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru discuţii pe tema Siriei şi Ucrainei, a mai afirmat Uşakov, mai scrie Mediafax.

Turcia a doborât un avion rusesc pe 24 noiembrie

Armata turcă a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave".

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN