Sorin Moisă despre eliminarea vizelor pentru Canada: "Unii oficiali europeni au fost furioşi"

Friday, 21 October 2016, 12:03 Sursă: REALITATEA.NET

Europarlamentarul Sorin Moisă, de profesie economist, a comentat în direct la Realitatea TV decizie conform căreia românii nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada începând cu 1 decembrie 2017.

Adaugă părerea ta

Sorin Moisă spune că nu toate ţările prezente la Bruxelles au primit această decizie cu braţele deschise, dar acest lucru nu contează pentru că acest acord este o victorie foarte mare pentru România.

"Este o victorie morală, a fost un moment de anvergură şi mare deminitate românească, o victorie pe care o merităm care nu trebuie să ajungă în stadiul de dramă. Era normal că după un deceniu de discuţii să fie rezolvat subiectul. România a dovedit că este o esenţă tare care nu s-a înmuiat. Este un proces pe care l-a început din nou anul acesta în martie, am continuat discuţiile până când s-a aprobat. Ezitările au existat pe fondul precedentului ceh, atunci când au avut un număr foarte mare de cereri de azil, de la cetăţenii rromi cehi, dar acum legea azilurilor s-a schimbat în Canada.

Mai mulţi oficiali europeni au fost furioşi când au auzit despre acest acord, dar nu şi Canada. Nu vă pot spune cine s-au opus, naţionalitatea este mai puţin importantă.

Ambasadoarea UE la Ottawa a fost foarte încântată de acest acord, spre deosebire de alţii care nu au avut o reacţie foarte bună", a spus Sorin Moisă, la Realitatea TV.

Astfel, potrivit acordului, de la 1 mai 2017 nu mai au nevoie de vize cei care au mai călătorit în Canada, iar de la 1 decembrie 2017 se elimina total vizele pentru români. Canada ar putea reveni asupra deciziei dacă numărul de imigranţi ilegali este foarte mare, dar doar în primii trei ani de la ridicarea vizelor.