Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia şi Estonia fac schimb de spioni pe un pod de la frontieră

Saturday, 26 September 2015, 22:09 Sursă: Mediafax

Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat, luna trecută, la 15 ani de închisoare într-o închisoare rusească, potrivit Mediafax.

El a fost eliberat în schimbul lui Aleksei Dressen, încarcerat în Estonia în 2012 pentru spionaj în favoarea Moscovei.

Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia şi Uniunea Europeană (UE) insistând că acesta a fost răpit de pe teritoriul eston, o acuzaţie pe care Rusia a respins-o.

Dressen, un ofiţer din cadrul poliţiei securităţii estone, a fost găsit vinovat de faptul că a transmis date secrete Rusiei timp de patru ani după ce Estonia şi-a proclamat independenţa în 1991.

El a fost arestat în 2012, împreună cu soţia, Victoria Dressen, condamnată cu suspendare.

Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), schimbul a avut loc pe un pod de peste râul Piusa, care desparte regiunea rusă Pskov (vest) de comitatul eston Polva (sud-est).

Schimbul a fost efectuat în urma unor "lungi negocieri", a declarat şeful Serviciului eston pentru Securitate Internă Arnold Sinisalu, într-o conferinţă de presă televizată, la care a participat şi Kohver.

Agentul eston şi-a exprimat mulţumirea că a venit înapoi acasă şi a mulţumit "tuturor autorităţilor care (l-)au ajutat să revin în Estonia".

Schimbul a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze luni, la New York, Adunării Generale a ONU, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty, care precizează că în timpul operaţiunii punctele de frontieră au fost închise.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN