Maduro vinde masiv din rezerva de aur a Venezuelei și vrea repatrierea aurului ținut la Londra

Thursday, 28 February 2019, 10:40 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cel puțin opt tone de aur au fost scoase din seifurile băncii centrale a Venezuelei săptămâna trecută, au declarat mai multe surse guvernamentale pentru Reuters.

Mișcarea regimului lui Nicolas Maduro arată disperarea de a obține valută, în condițiile crizei economice și financiare acute din țara sud-americană.

Potrivit Reuters, aurul a fost scos cu ajutorul unor vehicule ale guvernului, săptămâna trecută. Planul este să îl vândă peste hotare, în mod ilegal, a confirmat pentru Reuters parlamentarul opoziției, Angel Alvarado.

Nu este prima măsură de acest gen. În 2018, 23 de tone de aur au fost scoase din Venezuela și transportrate la Istanbul cu avionul. 

Dragnea și Șerban Nicolae, atac neașteptat la BNR. Ce vor să facă cu aurul țării 

Banca centrală a cumpărat aurul din minele aflate în sudul țării și l-a exportat în Turcia și în alte țări pentru a finanța achiziția de produse de bază, în contextul crizei alimentare din țară.

Alte 20 de tone de aur au fost scoase tot în 2018 chiar din seifurile băncii centrale venezuelene. Rezerva de aur a țării a scăzut astfel la aproximativ 140 de tone, cel mai mic nivel din ultimii 75 de ani.

Fondul de investiții din Abu Dhabi Noor Capital a precizat că a cumpărat trei tone de aur pe 21 ianuarie de la banca centrală din Venezuela și a adăugat că nu va mai cumpăra o cantitate suplimentară până când situația din Venezuela nu se va stabiliza.

În acest timp, guvernul lui Maduro urmărește repatrierea a 31 de tone de aur aflate în seifurile Băncii Angliei, din teama că aceștia ar putea fi blocați în urma sancțiunilor internaționale.

Măsurile disperate ale regimului de la Caracas vin pe fondul reducerii dramatice a producției de petrol, a prăbușirii economiei și a sancțiunilor.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA