Julian Assange se predă

Monday, 18 August 2014, 12:33 Sursă: REALITATEA.NET

Julian Assange va părăsi în curând Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat în urmă cu doi ani. Declaraţia a fost făcută chiar de fondatorul Wikileaks, în cadrul unei conferinţe de presă. Presa britanică a scris că Assange vrea să se predea deoarece ar avea nevoie de tratament pentru probleme la inimă şi la plămâni. Acesta a confirmat că va pleca din ambasadă, dar din alte motive.

Adaugă părerea ta

Două doi ani de izolare în Ambasada Ecuadorului, ţară care i-a acordat azil politic, Julian Assange are o sănătate şubredă. Potrivit SkyNews, fondatorul WikiLeaks ar avea probleme cu inima, o afecţiune pulmonară cronică, hipertensiune arterială şi probleme cu vederea.

"Nu s-a aşteptat să fie o perioadă atât de lungă. Este de-a dreptul scandalos. Are desigur efect asupra sănătăţii indivizilor să stai într-un spaţiu închis şi să nu poţi să ieşi deloc afară. Condiţiile sunt mai rele decât cele din majoritatea închisorilor, unde oamenii sunt lăsaţi măcar o oră pe zi afară", scrie KRISTINN HRAFNSSON, purtătorul de cuvânt al lui Assange.

Dacă va părăsi Ambasada, Assange va fi reţinut de poliţiştii londonezi, deoarece pe numele lui există un mandat de arestare. Acesta a fost emis de Suedia pentru acuzaţii de viol, iar Marea Britanie i-a aprobat extrădarea. Preşedintele Ecuadorului a precizat că legislaţia britanică s-a schimbat recent şi există condiţii prielnice pentru negocieri privind extrădarea.

Assange se teme că, dacă va ajunge în Suedia, va fi extrădat în Statele Unite. Acolo riscă închisoare pe viaţă deoarece a publicat pe Wikileaks sute de mii de documente militare şi diplomatice secrete.

Alte articole din: Ultimele Stiri