Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

IATA: Dronele civile, "o amenințare reală și în creștere" pentru securitatea avioanelor civile

Monday, 15 February 2016, 10:02 Sursă: REALITATEA.NET

Pericolul reprezentat de drone se amplifică pe măsură ce populația începe să descopere potențialul important al aplicațiilor acestei tehnologii în domenii nemilitare, a indicat directorul general al IATA, Tony Tyler, cu prilejul unei conferințe ce are loc la Singapore, scrie Agerpres.

"Sunt la fel de încântat ca și dumneavoastră de ideea de a mi se livra pizza printr-o dronă (...), dar nu putem permite ca dronele să fie un obstacol pentru securitatea aviației civile", s-a adresat el participanților, responsabili din sectorul aviatic.

"Avem nevoie de o abordare prudentă în materie de reglementare și de o metodă pragmatică de aplicare a legii pentru cei care sfidează reglementările și îi pun pe alții în pericol", a subliniat directorul general al IATA.

Utilizarea în creștere de drone militare, comerciale și în scop recreativ ar putea duce la coliziuni între aceste aparate fără pilot și avioane de linie, cu consecințe catastrofale, estimează experții.

"Este o problemă reală. Primim multe informații de la piloți despre drone întâlnite în locuri neașteptate, mai ales la joasă altitudine în jurul aeroporturilor. Este de necontestat că aceasta pune o problemă reală și în creștere pentru securitatea avioanelor civile", a mai declarat Tyler.

IATA nu dispune de statistici cu privire la numărul de drone care operează în lume, dar nu există niciun dubiu că aceste aparate proliferează, a subliniat Rob Eagles, expert în drone al Asociației.

Preocuparea principală a IATA privește dronele care zboară la joasă altitudine în apropierea aeroporturilor, aceste aparate putând pune în pericol avioanele la decolare sau la aterizare, a mai indicat expertul.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN