Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

EXPLOZIV. Ancheta pentru demiterea lui Trump începe în forță în Congresul SUA

Saturday, 28 September 2019, 08:49 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedinţii democraţi ai comisiilor parlamentare de afaceri externe, informaţii şi supraveghere a executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera ancheta în vederea începerii unei proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

"Refuzul de a respecta această citaţie va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei" Reprezentanţilor, se arată în cererea scrisă a liderilor celor trei puternice comisii parlamentare. Termenul limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.

Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au "participat, pregătit sau primit o transcriere" a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Democraţii îi reproşează preşedintelui american că în această conversaţie telefonică a solicitat ajutor pentru obţinerea de informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden, unul din favoriţii Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele Donald Trump a dezminţit că ar fi făcut presiuni asupra omologului ucrainean. El a repetat vineri că dialogul telefonic cu Zelenski a fost "perfect" şi "absolut legal".

În același timp, comisia pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor îl va audia, pe 4 octombrie, cu uşile închise, pe inspectorul general al Comunităţii de informaţii din SUA Michael Atkinson, conform informaţiilor furnizate de un oficial al Congresului, relatează Reuters.

Inspectorul general Michael Atkinson, numit în funcţie de Trump, a stabilit că raportul avertizorului este credibil.

Atkinson a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul ca Trump s-ar putea expune la "riscuri serioase de securitate naţională şi contrainformaţii" prin presiunile făcute asupra omologului său ucrainean pentru a-l investiga pe aspirantul la funcţia de preşedinte al SUA, Joe Biden şi pe fiul acestuia, angajat al unei companii ucrainene din domeniul gazelor, conform unei opinii legale a Departamentului de Justiţie american.

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat deschiderea unei anchete ce urmăreşte punerea sub acuzare a preşedintelui american.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN