Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Erdogan respinge reacțiile "emoționale" în cazul avonului rusesc doborât

Thursday, 26 November 2015, 16:00 Sursă: REALITATEA.NET

Aviația turcă a doborât marți dimineață un bombardier rus Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia.

Șeful statului turc a afirmat că avionul rus a fost doborât într-o 'reacție automată' care a respectat instrucțiunile în vigoare date militarilor turci.

'Regulile de angajare militară din Turcia sunt o chestiune separată de dezacordurile noastre cu Rusia privind criza din Siria', a precizat Erdogan, potrivit căruia Ankara va continua să-i sprijine pe rebelii moderați din Siria și pe turkmenii sirieni care luptă contra forțelor fidele lui Bashar al-Assad.

Potrivit AFP, Recep Tayyip Erdogan a ținut să sublinieze că angajamentul țării sale contra grupării Statul Islamic este 'incontestabil'.

'Cei care ne acuză că achiziționăm petrol de la Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) au obligația de a aduce dovezi în sprijinul acuzațiilor lor', a accentuat șeful statului turc, referindu-se implicit la acuzația Moscovei conform căreia Turcia colaborează cu gruparea jihadistă.

Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rus a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise 10 avertismente în decurs de cinci minute, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă.

Doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova și statele occidentale și-au apropiat pozițiile cu privire la conflictul sirian pentru a-și consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN