Coronavirus - România: 3183 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Confruntări violente în Hong Kong. Zeci de mii de oameni pe străzi împotriva Chinei

Wednesday, 12 June 2019, 14:31 Sursă: REALITATEA.NET

Protestele de stradă din Hong Kong față de contestatul proiect de lege ce ar permite extrădarea către China au degenerat în adevărate confruntări cu forțele de ordine.

Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, în vreme ce protestatarii au blocat artere cheie și s-au apărat aruncând cu diverse proiectile spre polițiști.

Un înalt responsabil al guvernului din Hong Kong avertizase mai devreme protestatarii să se disperseze din centrul metropolei şi să respecte legea, notează Agerpres.

Matthew Cheung, adjunct al şefei guvernului Carrie Lam, a lansat într-un mesaj video un apel către manifestanţi să deblocheze străzile din apropierea clădirilor guvernamentale şi să se retragă.

La scurt timp, guvernul central de la Beijing şi-a reafirmat sprijinul pentru administraţia din Hong Kong în vederea adoptării legii privind extrădarea.

Duminică au ieşit pe străzile din Hong Kong peste 1 milion de persoane care au cerut executivului hong-konghez să renunţe la proiectul de lege, aceasta fiind cea mai importantă demonstraţie din Hong Kong după retrocedarea fostei colonii britanice către China, în 1997.

Textul noii legi a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

Fosta colonie britanică este de zeci de ani teatrul unei puternice agitaţii politice, ca urmare a îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ''O ţară, două sisteme'' nu mai sunt respectate de partea continentală a Chinei.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN