Comisie ONU: Julian Assange, "reținut în mod arbitrar". Trebuie despăgubit UPDATE

Friday, 05 February 2016, 11:23, Sursă: REALITATEA.NET

O comisie de experți a ONU a decis vineri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost "reținut în mod arbitrar", acesta trăind izolat în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat de arestare european, și a cerut Suediei și Marii Britanii să îi ofere acestuia despăgubiri, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

Adaugă părerea ta

UPDATE. Secretarul de stat pentru afacerile externe al Marii Britanii, Philip Hammond a declarat că decizia comisiei ONU în cazul Julian Assange este "ridicolă".

"Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut în mod arbitrar de Suedia și Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010", a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenția arbitrară, într-un comunicat.

Cei cinci experți independenți au cerut "autorităților suedeze și britanice" să pună capăt detenției sale și să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.

Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, după ce comisia ONU a decis vineri că a fost "reținut în mod arbitrar" în incinta instituției diplomatice, notează Reuters.

Assange, care a înfuriat autoritățile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzații de viol.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obține azil în Ecuador.

Fostul hacker neagă acuzațiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia, afirmând că învinuirile sunt un complot pentru a-l aduce în cele din urmă în Statele Unite, unde o anchetă penală privind activitățile WikiLeaks este încă deschisă.

Atât Suedia, cât și Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influențate de decizia comisiei de experți a ONU care nu are caracter obligatoriu.

Alte articole din: EUROPA