Cât costă cel mai scump ceas de mână din lume?

Wednesday, 04 December 2019, 12:39 Sursă: patek.com

Nu este fabricat din vreun material foarte rar, nu a aparținut vreunei vedete internaționale sau cap încoronat, dar totuși a ajuns a valoarea record de 28 de milioane de euro. Atât costă ceasul Grandmaster Chime 6300A-010 de la Patek Philippe, aciziționat de un afacerist asiatic la o licitație. 

Adaugă părerea ta

În luna noiembrie 2019 s-a consemnat cel mai nou record în domeniu: cel mai scump ceas de mână din lume s-a vândut la licitație cu prețul de 31 de milioane de franci elvețieni (la valoarea actuală, 31 de milioane USD sau peste 28 de milioane de euro).

Piesa de colecție este un ceas Grandmaster Chime 6300A-010 de la Patek Philippe, o celebră marcă de ceasuri de mână sinonimă cu luxul și eleganța supreme. Patek Philippe este de altfel mereu un brand prezent în topurile ceasurilor de lux, inclusiv în topurile celor mai valoroase ceasuri de mână din întreaga lume. Noul record mondial s-a consemnat în cadrul licitației Only Watch organizată de o casă de licitații foarte cunoscută - Christie`s. Un colecționar asiatic a licitat la Geneva până la o valoare neașteptat de mare chiar și pentru pasionații ceasurilor de lux. Astfel, modelul Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010, o versiune unică din oțel inoxidabil a Grandmaster Chime, a ajuns să valoreze 31 de milioane de franci elvețieni.

De ce este acest ceas atât de special? La prima vedere, arată ca un ceas premium, exclusivist, însă la fel ca multe alte ceasuri de lux, nu își prezintă neapărat valoarea pentru necunoscători. Ceasul este dotat cu o carcasă reversibilă, prezintă două cadrane și este de fapt, ca model, cel mai complex ceas de mână creat de Patek Philippe. Grandmaster Chime, lansat în 2014 la împlinirea a 175 de ani pentru brand, are 20 de complicații, dintre care cinci funcții acustice.

Modelul licitat pentru valoarea record este unic prin prisma prezenței oțelului inoxidabil. Patek Philippe este un simbol al ceasurilor de tip manufactură și s-a remarcat în topuri și cu alte modele foarte valoroase precum 1527 Perpetual calendar in 18K Rose Gold sau Henry Graves Jr. Supercomplication. Ceea ce este surprinzător la Grandmaster Chime 630-010 este faptul că nu vorbim despre un ceas asaltat de diamante sau alte pietre prețioase, ci un ceas aparent normal pe segmentul premium sau lux. Totuși, în componența acestui ceas de mână se regăsesc nu mai puțin de 1366 de piese!

Oricine poate admira astfel de ceasuri de lux pe internet, dar partea mai bună este că modelele stil replică sunt accesibile oricui. Dacă în cazul smartphone-urilor premium vorbim despre replici ale unor branduri din eșalonul secund, în domeniul ceasurilor de mână se pot găsi fel de fel de modele de ceasuri inspirate la partea de design din unele modele celebre. Ceasuri scumpe, ceasuri premium, ceasuri de lux, ceasuri accesibile, ceasuri economice - depinde de fiecare ce segment alege, în funcție de bugetul pe care dorește să-l aloce. Trebuie spus însă că ceasurile de lux ce ating valori record sunt rar sau niciodară purtate, fiind mai degrabă investiții extravagante, achiziții fanion sau pur și simplu modalități de investiții pe termen lung pentru persoane cu averi impresionante.

Sursa: Patek.com