Atentatele din Paris. Declaraţie neaşteptată a procurorului belgian, după arestarea lui Abdeslam

Monday, 21 March 2016, 21:38 Sursă: AGERPRES

Autor: Realitatea.NET

Dacă Salah 'Abdeslam decide să ne ofere explicații — ceea ce eu sper — acest lucru va pune sub o altă lumină dosarul și va scoate la lumină zonele de umbră. Rolul fiecăruia este încă dificil de confirmat', a declarat procurorul.

Întrebat cu privire la extrădarea în Franța, contestată de Abdeslam, Molins a subliniat că acest lucru ar însemna un 'puternic prejudiciu adus justiției și victimelor', precum și familiilor acestora. 'Salah Abdeslam este cel care trebuie să decidă: fie el consimte și poate fi extrădat rapid, fie el nu consimte și le va reveni judecătorilor belgieni să decidă dacă în acest caz poate fi refuzată extrădarea', a spus Frederic van Leeuw.

Cei doi procurori au detaliat numărul de dosare de terorism deschise în țările lor. În Belgia, 'în 2015 au fost deschise 315 noi dosare de terorism, iar în 2016 aproape 60', a precizat procurorul federal belgian. În Franța, există în prezent 244 de dosare în curs, care vizează judiciar 772 de indivizi, plasați în detenție provizorie sau anchetați', a precizat, la rândul său, Molins.

Procurorul Parisului, împotriva căruia avocatul Salah Abdeslam intenționează să depună plângere pentru încălcarea secretului de instrucție din cauza declarațiilor sale de sâmbătă, s-a declarat 'foarte relaxat în privința acestei probleme'. El a amintit că textul codului de procedură penală franceză autorizează să se facă publice 'elemente obiective ale procedurii'.

Afirmațiile procurorului belgian cu privire la 'puzzle-ul' încă departe de a fi rezolvat constituie ecoul a ceea ce președintele francez Francois Hollande a declarat vineri, în seara arestării lui Abdeslam.

'Cei pe care trebuie să-i prindem sunt cei care au permis, organizat sau facilitat aceste atentate' în care au murit 130 de oameni în noiembrie, a declarat Hollande la Bruxelles. 'Ne dăm seama, fără a intra în detaliile anchetei, că ei sunt mult mai numeroși decât am putut la un moment dat crede și identifica', a subliniat liderul francez.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA