Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunțul șocant al Rusiei. Rachetele Iskander din Kaliningrad țintesc România

Monday, 17 October 2016, 13:31 Sursă: REALITATEA.NET

Rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad "vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă", a declarat Șamanov, citat de Interfax.

Desfășurarea acestor sisteme de rachete — capabile să transporte focoase nucleare — în regiunea cea mai de vest a Rusiei nu încalcă acordurile încheiate între fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan, a spus Șamanov, fost comandant al trupelor aeropurtate ale Rusiei.

"Acestea sunt niște arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune", a mai spus el.

Șamanov nu a exemplificat care ar fi țintele rachetelor, dar oficialii ruși au indicat în mai multe rânduri că scutul antiracjhetă de la Deveselu reprezintă o amenințare din punctul de vedere al Moscovei. 

Scutul antirachetă din România a devenit operațional în primăvara acestui an. 

În conformitate cu Tratatul cu durată nedeterminată privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Gorbaciov și Reagan, Rusia și SUA se angajau să nu producă, să nu testeze și să nu desfășoare rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km. Conform datelor oficiale, versiunea Iskander-M, amplasată cu o săptămână în urmă în Kaliningrad, are o rază de acțiune de circa 500 km.

În același context, întrebat cu privire la forma pe care ar putea-o lua revenirea prezenței militare ruse în Cuba, generalul Șamanov a declarat că Rusia ar putea desfășura în Cuba un regiment de trupe aeropurtate.

Șamanov consideră că Moscova ar trebui să acționeze în sensul restabilirii bazelor sale militare în țările pe teritoriile cărora existau astfel de baze în perioada sovietică.

Însă declarația recentă a ministrul adjunct al apărării, Nikolai Pankov, privind redeschiderea bazei militare ruse la Cam Rahn, în Vietnam, nu a suscitat entuziasmul autorităților de la Hanoi, a relatat presa rusă. Vietnamul nu va permite țărilor străine să-și instaleze baze militare pe teritoriul său, a declarat la 13 octombrie purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez, Le Hai Binh, citat de ziarul Moskovski komsomoleț.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN