Ministrul Economiei a explicat, luni seara, la un post TV, că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import. Popescu mai spune că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.
„Am văzut și eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piața americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliștii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.
Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol (...).
Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal”, a spus ministrul Virgil Popescu.