Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

WIKILEAKS dezvăluie SFATURILE CIA pentru spionii săi, pentru TRECEREA FRONTIERELOR

Monday, 22 December 2014, 09:14 Sursă: Mediafax

 Cele două documente publicate, datând din 2011 şi 2012, sunt clasate secret şi "NOFORN" - adică nu pot fi împărtăşite cu servicii de spionaj din ţări aliate, afirmă WikiLeaks.

Ele prezintă o serie de sfaturi în vederea trecerii frontierelor şi evitării unui control aprofundat pe aeroporturi şi în posturi frontaliere.

Unele sunt evidente, ca de exemplu să nu cumpere un bilet de avion doar dus, cu numerar, cu o zi înaiinte de zbor.

Altele sunt de bun simţ: să nu arate neîngrijiţi când călătoresc cu un paşaport diplomatic.

De asemenea, este necesar să nu-şi dea de gol acoperirea. "Într-o zi, dimineaţa devreme, pe un aeroport european, agenţi de securitate au selectat un agent CIA pentru un control aprofundat", se arată într-un document.

"Deşi nu aveau motive, o ţinută prea neîngrijită, care nu corespundea cu paşaportul diplomatic al deţinătorului, a provocat fără îndoială controlul", potrivit documentului.

Bagajele agentului au fost verificate în vederea depistării de explozivi, iar testul a ieşit pozitiv. În pofida unui interogatoriu consolidat, agentul şi-a păstrat acoperirea, afirmând că lucrează în domeniul luptei împotriva terorismului şi a putut să-şi continue călătoria.

"O acoperire coerentă, bine învăţată şi plauzibilă este importantă pentru a evita aceste controale consolidate şi este obligatorie pentru a le trece", afirmă CIA.

WikiLeaks afirmă într-un comunicat că acest exemplu "ridică o întrebare: dacă antrenamentul (antiterorist) menit să explice urmele de explozivi era doar o acoperire, ce căuta acest agent CIA pe un aeroport (al Uniunii Europene) cu urme de explozivi şi de ce a fost autorizat să-şi continue drumul?".

Unul dintre documente arată că CIA este îngrijorată de introducerea în Europa a controalelor biometrice pentru deţinătorii de paşapoarte americane, ceea ce ridică o "ameninţare de identificare" şi face mai dificilă călătoria agenţilor cu documente false.

Difuzarea acestor documente, duminică, este a doua într-o serie despre CIA.

"CIA a comis răpiri în state europene, inclusiv în Italia şi Suedia, sub administraţia Bush. Aceste ghiduri arată că, sub administraţia Obama, CIA intenţionează să continue să infiltreze frontierele Uniunii Europene şi să efectueze operaţiuni clandestine în state membre UE", scrie Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL