Virusul mortal care se răspândeşte global. 21 de decese în România anul acesta

Monday, 17 September 2018, 12:05, Sursă: REALITATEA.NET

Sute de cazuri de infecţii cu virusul West Nile (Nilul de Vest) şi zeci de cazuri de decese cauzate de acest virus care se trasmite prin ţânţari au fost raportate până acum în acest an.

Adaugă părerea ta

În cel mai recent caz, o persoană ar fi murit în Canada ca urmare a infectării cu acest virus (VWN), potrivit Blackburnnews.com. Este primul deces al sezonului cauzat de acest virus în Canada, a declarat vineri departamentul de sănătate din Windsor-Essex, scrie Epochtimes-Romania.com.

Departamentul a avertizat de asemenea că VWN continuă să fie un risc până atunci când în zonă se vor înregistra temperaturi mult mai scăzute. În plus, departamentul a declarat că rezidenţii ar trebui să se protejeze, deoarece anumite tipuri de ţânţari răspândesc virusul.

Oficiali din domeniul sănătăţii au precizat că până acum în acest an, prin 26 de capcane în Windsor-Essex şi în regiune, au fost prinşi ţânţari testaţi pozitiv pentru VWN.

Rezidenţii au fost sfătuiţi să elimine orice apă stătută din jurul locuinţelor, să ia măsuri de protecţie personală pentru a evita înţepăturile de ţânţari, să stea în interiorul locuinţelor când ţânţarii sunt cel mai activi – la apus şi la răsărit – şi să se asigure că toate plasele de ţânţari de la uşi şi geamuri sunt în stare bună.

În ceea ce priveşte România, în sezonul 2018, din data de 2 mai până în data de 13 septembrie, au fost înregistrate 196 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu VWN, fiind înregistrate 21 decese la pacienţi care prezentau co-morbidităţi, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizează Mediafax. Potrivit unui comunicat transmis la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul Sănătăţii, majoritatea deceselor (şapte) au fost înregistrate în Bucureşti, iar celelalte în Iaşi, Olt, Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Suceava şi Teleorman.

Virusul este transmis oamenilor prin înţepătura de ţânţar, care se infectează atunci când se hrăneşte cu sângele unei păsări sau a unui alt animal care poartă virusul. După aproximativ două săptămâni, ţânţarul poate să răspândească virusul la oamenii şi animalele pe care le înţeapă pentru a se hrăni cu sângele lor.