Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Celebra Vivienne Westwood, protest într-o colivie imensă pentru eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Wednesday, 22 July 2020, 17:41 Sursă: realitatea.net

 

„Eu sunt Julian Assange! Sunt canarul din colivie”, a strigat Vivienne Westwood, îmbrăcată într-un costum galben, din colivia suspendată în faţa Curţii de Justiţie Old Bailey din Londra, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Julian este un lupător pentru libertate care a fost supus unui abuz cumplit prin modul ilegal în care guvernele se joacă cu legea", a declarat creatoarea de modă în vârstă de 79 de ani, înainte de a intra în colivie.

„Şi este o conspiraţie de a-l ţine în detenţie, pentru a-l transforma într-un exemplu pentru toţi jurnaliştii, ca să înţeleagă ce se întâmplă dacă vor expune vreodată adevărul despre America”, a mai declarat Westwood.

Una dintre cele mai originale creatoare de modă din lume, excentrica Vivienne Westwood este cunoscută drept cea care a introdus stilurile punk modern și new wave în moda mainstream, de masă. 

De peste opt ani, australianul Julian Assange este în vizorul autorităților americane federale pentru dezvăluirile WikiLeaks. De la înființarea WikiLeaks, Assange a reuşit să îşi facă duşmani în toate colţurile lumii, de la bancheri până la politicieni.

În prezent, Assange, de 49 de ani, este încarcerat la închisoarea de maximă siguranță Belmarsh din sud-estul Londrei.

Marea Britanie îl ţine în arest în aşteptarea judecării unei cereri de extrădare depuse de SUA, care îl acuză că ar fi conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning (fostă Bradley Manning), pentru publicarea unor materiale clasificate, strict secrete, în 2010. Procedurile de extrădare ale lui Assange către SUA urmează să fie reluate la Old Bailey în septembrie. Audierile pentru extrădare au fost amânate deja din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministerul american al Justiţiei a anunţat luna trecută noi acuzaţii împotriva lui Assange şi WikiLeaks, conform cărora ar fi recrutat hackeri şi i-ar fi încurajat pe alţii să obţină informaţii secrete, încălcând legea americană privind spionajul.

Avocaţii lui Assange susţin că toate aceste acuzaţii sunt motivate politic. El este susținut de mai multe organizații nonguvernamentale, precum și de alți artiști, printre care și muzicianul Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, critic fervent al lumii politice. Susținătorii lui Assange consideră inculparea acestuia drept un atac la libertatea presei. Waters a început și o campanie împotriva extrădării lui Assange în SUA.

Assange este încarcerat de un an în Marea Britanie

Poliţia britanică l-a arestat pe Assange în aprilie 2019, la Ambasada Ecuadorului, pentru că nu s-a predat în conformitate cu un mandat de arestare emis anterior, legat de acuzaţiile aduse împotriva sa de Suedia, acuzaţii ce ulterior au fost retrase. Poliţia britanică a intervenit după ce autorităţile de la Quito i-au ridicat lui Assange statutul de refugiat și l-au predat forţelor de ordine.

Julian Assange, co-fondatorul Wikileaks, a fost arestat la Londra. Primele imagini

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie 2019 la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol. În noiembrie 2019, a scăpat de acuzațiile de viol din 2010 după ce parchetul suedez a abandonat ancheta. Assange a negat mereu aceste acuzaţii, a evitat să fie extrădat în Suedia timp de şapte ani, după ce s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra în 2012.

La scurt timp după anunţarea arestării sale, procuratura suedeză a solicitat emiterea unui mandat de arestare, în absenţă, împotriva lui Julian Assange, în ancheta ce fusese închisă iniţial în mai 2017 din lipsă de progrese.

La 1 mai 2019, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate. După condamnare, WikiLeaks a reacționat pe Twitter: „E o nebunie. Este sfârşitul jurnalismului pe subiecte de securitate naţională şi al primului amendament al Constituţiei, care garantează libertatea de exprimare”. 

În iunie 2019, fostul ministru de interne britanic Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Assange în SUA, iar procesul privind extrădarea sa era programat să înceapă la 25 februarie 2020, dar a fost până acum amânat până în toamnă, și din cauza COVID-19.

Pentru ce este inculpat Julian Assange

Assange este inculpat de Statele Unite de 18 capete de acuzare cu privire la o o uriaşă divulgare de documente clasificate diplomarice şi aparţinând Apărării. El riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA. Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. 

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de  WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate. Australianul este acuzat de "complot" împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente, riscând să fie condamnat la zeci de ani de detenţie.

Julian Assange, inculpat în SUA pentru spionaj. ”Este sfârșitul libertății de exprimare”

SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că a publicat, pe WikiLeaks, în 2010, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Pe 28 noiembrie 2010, Wikileaks și patru parteneri media ai săi au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Albă ca „nechibzuit și periculos”. 

CINE ESTE JULIAN ASSANGE

Julian Paul Assange (n. 3 iulie 1971, Townsville, Queensland, Australia) este un ziarist australian, editor și activist pe internet. Este cunoscut drept purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, site ce prezintă scurgeri de informații. Înainte de a pune bazele WikiLeaks în 2006, a studiat fizica și matematica și s-a ocupat de programarea calculatoarelor.

A trăit în mai multe țări și declară că este în continuă mișcare. A avut câteva apariții publice în care a vorbit despre libertatea presei, cenzură și jurnalismul de investigație. A contribuit cu partea de “cercetare” la cartea denumită “Underground: tales of hacking, madness & obsession on the electronic frontier", publicată în 1997 de editura Reed Books Australia.

Assange a fondat site-ul Wikileaks în 2006 și face parte din consiliul consultativ al acestuia. A făcut publice materiale în legătură cu ucideri extrajudiciare din Kenya, descărcarea deșeurilor toxice din Africa, proceduri ale Golfului Guantanamo și despre bănci ca Kaupthing și Julius Baer.

În 2010 a început să publice detalii despre implicarea Statelor Unite în războaiele din Afghanistan și Irak.

Pe 28 noiembrie 2010, Wikileaks și patru parteneri media ai săi au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite. 

Pentru activitatea sa pe WikiLeaks, Assange a primit trei premii pentru jurnalism: „Freedom of Expression Awards” în 2008, „Amnesty International UK Media Award” (la categoria „New Media”) în 2009 pentru publicarea în 2008 a materialului „Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances”, un raport al organizației Kenya National Commission on Human Rights despre încălcarea drepturilor omului în Kenya[14] și „Sam Adams Award” în 2010. Assange fost nominalizat la titlul de Time Person of the Year în 2010. 

A fost nominalizat la titlul de Time Person of the Year în 2010. Înainte de a se ocupa de situl web a studiat fizica și matematica și s-a ocupat de programarea calculatoarelor.

Pe data de 7 decembrie 2010 Assange a fost arestat de poliția britanică deoarece pe numele său fusese emis un mandat european de arestare din partea autorităților suedeze, el fiind acuzat de abuz sexual.

I-a fost acordat azil politic în Ambasada Ecuadorului din Londra in 2012, unde se afla până pe 11 aprilie 2019. Mandatul de arestare a fost retras în mai 2017. Assange este căutat de către Biroul Federal de Investigații pentru spionaj și furt de proprietate intelectuală a Statelor Unite ale Americii.

Wikileaks a publicat 10 milioane de documente secrete, inclusiv 30 de mii de emailuri private ale lui Hillary Clinton, de pe vremea când aceasta era Secretară de Stat. Scurgerile de informații au costat-o pe Clinton președenția Statelor Unite.

În data de 17 ianuarie 2017, Assange a declarat că se va preda în condițiile ca Chelsea Manning (fostă Bradley Manning), avertizor de integritate, să primească grațiere din partea lui Barrack Obama. Obama a eliberat-o pe Manning în ultimele ore ale mandatului său, dar Assange a decis să ramână la Ambasadă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL