Teodorovici nu dă înapoi cu restricţiile pentru Diaspora, dar susţine că mesajul n-a fost înţeles

Tuesday, 27 November 2018, 20:35 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a răspuns, după câteva ore, valului de critici provocat de declaraţia sa privind unele restricţii pe piaţa europeană a muncii. Teodorovici susţine că toate reacţiile şi "evaluările nejustificate" ar fi fost făcute fără preocuparea de a înțelege mesajul în spiritul său. 

Adaugă părerea ta

"Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social. NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor," a explicat Eugen Teodorovici într-un mesaj postat pe reţelele de socializare. 

Ministrul Finanţelor invocă din nou argumentul crizei de pe piaţa muncii şi chiar susţine că migraţia forţei de muncă în ţările occidentale a dus la "oportunităţi de dezvoltare diminuate, economia ţării noastre fiind afectată."

"Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti.

Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine. Indiferent de sensibilităţile europene AM REPREZENTAT şi VOI REPREZENTA întotdeauna interesul României şi al românilor!" îşi încheie mesajul Teodorovici.