Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tătaru, în vizită în focarul de la Galați: Astăzi vor fi mai puține cazuri, pentru că în weekend s-au făcut mai puține teste

Monday, 13 July 2020, 11:18 Sursă: Realitatea.net

Potrivit ministrului Sănătății, în prezent, 83 de cadre medicale de la Spitalul Județean (SJ) Galați sunt infectate cu coronavirus.

Spitalul preia și pacienți non-COVID, dar numai urgențe, iar secțiile de Chirurgie și Cardiologie au fost închise. Spitalul Județean din Galați este cel mai mare din sud-estul țării.

"Am venit la Spitalul Județean din Galați, pentru că s-au confirmat 83 de cadre medicale și 24 dintre pacienți. Au fost anchete epidemiologice în desfășurare, dar nu văd un final la ele”, a declarat ministrului Nelu Tătaru, potrivit realitateadegalati.net

El a precizat că au fost detașați epidemiologi de la Constanța pentru a evalua situația de la Galați, iar acest lucru se datorează și faptului că există un singur medic epidemiolog la DSP care „mai are 3 contracte de muncă în altă parte”. 

„Cei din Constanța evaluează și astăzi și vor face un raport final”, a arătat ministrul, precizând că la spital vor ajunge și reprezentanți ai Corpulului de control al Ministerului Sănătății pentru a evalua situația.

 Prin urmare, fiecare secție va fi reevaluată săptămâna aceasta, fiind 3 focare mari în spital: cardiologie, medicină internă 2 și chirurgie 2.

„După 3 zile de dezinfecție se reface personalul care nu este pozitiv și astăzi își va relua activitatea medicală în fiecare secție în parte, pentru început doar urgențele”, a precizat Tătaru, menționând că nu ia în calcul închiderea spitalului, deși personalul medical este „deznădăjduit”: „Evoluția din următoarele 2-3 zile va releva dacă se impun măsuri mai drastice, luându-se în calcul aducerea unei secții ATI mobilă, pentru a o sprijini pe cea existentă, unde nu mai sunt paturi libere". 

Chiar dacă nu ne aflăm într-un colaps medical, Nelu Tătaru a subliniat că trebuie gestionat cu grijă numărul cazurilor de COVID-19, în special al pacienților aflați în stare gravă, care vor ajunge să aglomereze paturile de la Terapie intensivă care sunt limitate.

"Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de cazuri la Terapie Intensivă, adresabilitatea la serviciile de urgență este încă acceptabilă, avem asimptomaticii sau cu simptome ușoare care au solicitat externarea, avem locuri în spitale", a aratat ministrul.

În context, Tătaru a făcut un nou apel la români să respecte măsurile de protecție pentru ca numărul de infecții să nu crească în continuare: „Gestionăm situația, locuri sunt în terapie intensivă, vizualizăm relaxarea atât a populației civile, cât și a personalului medical, într-o oarecare măsură și recomand în continuare păstrarea acelor precauții (...). Dacă n-am găsit aglomerație, am găsit puțină relaxare din partea personalului medical. Aș recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut”.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL