Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul. E sărbătoare mare joi! Ce nu ai voie să faci pe 29 august?

Wednesday, 28 August 2019, 23:16 Sursă: REALITATEA.NET

Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul. Sarbatoare 29 august 2019. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Inaintemergatorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebratii zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temniță din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critică public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui sau. Urându-l până în măduva oaselor, această îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan că răsplată.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. Evită să consumi fructe și legume rotunde

Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul sau a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul. Sarbatoare 29 august 2019. Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în multele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Așadar, cea de-a două aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul a luat loc la Emesa în anul 453.

Sărbătoare mare. TRADIŢII şi obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ulterior, pe vremea luptei întreprinse împotriva icoanelor, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserica din Amiens.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul. Sarbatoare 29 august 2019. În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat că să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

 

Ce NU ai voie să faci sub nicio formă de Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”.

Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul. Sarbatoare 29 august 2019. Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Sursa: calendarulortodox.ro

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL