Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Stela Popescu a murit. Cristian Tudor Popescu, nemilos cu fosta artistă: A jucat în filme proaste

Friday, 24 November 2017, 17:18 Sursă: REALITATEA.NET

CTP a precizat că filmul "Nea Mărin miliardar", pe care ziaristul îl plasează într-un top 5 personal al celor mai proaste filme româneşti, este salvat de o replică a Stelei Popescu.

"Mare actriță! Actriță născută, cu instinct, adică niște lucruri nu le-a învățat de la nimeni, se vede că s-a născut cu ele, cu ceea ce eu numesc calcă replica. Știți că sunt actrițe și actori cu firmă care o carieră întreagă nu calcă replica. Ce înseamnă asta? Înseamnă, când spui ceva, indiferent că joci într-un scheci sau că joci în Hamlet sau că faci un film de televiziune, când spui replica aia, trebuie să fii lipit intim, să nu ai niciun spațiu între tine și replică, să te suprapui perfect acelei replici, să vină din tine, nu să se vadă că e spusă de tine. E, așa era Stela Popescu, avea acest simț formidabil.

Poate că un criteriu pentru a defini un actor adevărat este capacitatea de a juca în roluri proaste. Acolo se vede cât de bun este actorul. Stela Popescu a avut 'noroc' de zeci de filme proaste în care a jucat. Eu, în calitate de critic de cinema, îi cunosc în special cariera din cinematografie. Toate proaste! Toate! De la Alo? Ați greșit numărul până la Sexy Harem Ada-Kaleh și Despre o anume fericire, Ultima noapte a singurătății, ceva... Mă rog... Un singur film bun în toată filmografia ei: Toată lumea din familia noastră a lui Radu Jude din 2012 unde Stela Popescu nu joacă un rol comic. Nu! Joacă un rol să-i spunem serios și îl joacă foarte bine. Foarte bine. Ea a fost utilizată în special ca actriță cu geniu comic, dar putea să joace orice.

Și capacitatea extraordinară de a modifica știți cum funcționează la genul acesta de actriță? Simte ca un cod detector și corector de eroare. Există în informatică acest concept, de coduri care detectează eroarea și o și corectează în clipa în care a detectat-o. Ei, în clipa când avea de spus niște replici inepte, lipsite de umor, ale unui textier prăpădit, ale unui scenarist vai de capul lui, cum erau atâția, reușea din instinctul acesta formidabil ale ei să scoată ceva din replica aia, să dea o tentă, să dea un accent acolo, care te făcea să râzi sau să surâzi, în orice caz o salva acea replică. Mie mi-a rămas în minte - din filmul clasat în top, pentru mine, între primele cinci filme românești ale tuturor timpurilor ca prostie, Nea Mărin miliardar. Este o prostie monumentală de top, trebuie să recunosc, deci în filmul ăla la care se presupune că trebuie să râzi - și au râs, se pare, niște milioane de spectatori - eu rămân sobru ca un bolovan, nu reușesc să râd de la cap la coadă. În schimb, are Stela o replică în filmul ăsta la care m-am cocoșat, am căzut cu scaunul, am intrat în convulsii. Ea joacă o vampă acolo și îl seduce pe Amza Pellea, pe nea Mărin. Și ce zice vampa, văzându-l pe nea Mărin în costumul lui de la Băilești: trebuie să-i aplice un erotism de CAPeu, un erotism sătesc, se gândește ea așa. Și în timp ce îi deschide cămașa îi spune: Miroși a pământ!, la care nea Mărin, săracu', zice: Îu!, adică ea a vrut să dea specific local - miroși a pământ, ești un bărbat cu picioarele bine înfipte în pământ - și ăsta, săracu', se și vedea mort!”, a povestit CTP la un post de televiziune.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL