Sezonul alergiilor de toamnă. Ambrozia, cel mai mare duşman. Care sunt simptomele

Sunday, 02 September 2018, 14:27 Sursă: REALITATEA.NET

Ambrozia este cea mai alergică buruiană şi ne dă adevărate bătăi de cap la sfârşit de august-septembrie, când înfloreşte. 

Adaugă părerea ta

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, scrie csid.ro. 

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare şi senzaţie de sufocare).

În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi: - să evite activităţile exterioare, în aer liber; - să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină; - să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; - să facă duş la sosirea la domiciliu; - să se spele frecvent pe faţă şi mâini; - să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).