Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PSD încearcă schimbarea unui judecător CCR

Wednesday, 10 June 2015, 16:18 Sursă: REALITATEA TV

Marian Neacșu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, a sesizat Biroul Permanent cu privire la numirea, în urmă cu cinci ani, a judecătorului Ștefan Minea (foto) la Curtea Constituțională. Social-democrații spun că este un "caz în oglindă" cu cazul Dan Șova, informează Ziare.com.

Secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici, a explicat că subiectul a fost discutat în Biroul Permanent și s-a decis ca sesizarea să fie trimisă la Comisia juridică, aceasta urmând ca, până săptămâna viitoare, să analizeze "votul dat în cazul judecătorului Mircea Ștefan Minea".

În sesizarea trimisă la Comisia juridică se arată că, în data de 14 iunie 2010, s-a dat vot pentru Valer Dorneanu, propunerea PSD, pentru care s-au pronunțat 168 de deputați, în condițiile în care PNL si PSD au lipsit din sală. Numirea nu a fost validată. Ulterior, peste 170 de deputați au votat pentru numirea la CCR a lui Ștefan Minea, el fiind ales cu majoritate simplă de plenul Camerei.

"Situația e în oglindă cu cazul Șova", și-a exprimat opinia Niculae Mircovici, deputat din partea minorității bulgare, acesta argumentând că și în cazul senatorului PSD, pentru care Senatul a dat două hotărâri de respingere a arestării preventive, s-ar fi considerat că este necesară majoritatea absolută.

"Problema a fost ridicată de dl Marian Neacșu. Eu sunt deputat de 10 ani, este prima sesizare prin care cineva, indiferent cine, eu nu dau culoare politică, a sesizat o încălcare a Constituției și a regulamentelor celor două camere în legătură cu alegerea unui judecător la CCR", a spus Mircovici.

Întrebat dacă nu este, totuși, cam târziu să se facă o asemenea sesizare, la cinci ani de la numirea judecătorului Minea, secretarul Camerei a răspuns: "Nu există niciun termen în care să faci o sesizare".

"S-a întâmplat acum, după momentul Șova (...) Se dorește o explicație în legătură cu nevoia ca legea să fie egală pentru toți. Sesizarea Biroului Permanent merge la Comisia juridică, care are termen de o săptămână. Se va lua decizia în legătură cu sesizarea CCR despre aceasta încălcare a Constituției", a mai spus Mircovici.

Ștefan Minea a primit 168 de voturi pentru și un vot contra, la ședința din 2010, când a fost validat în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

 

 Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL