Coronavirus - România: 3864 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PROTEST în fața Parlamentului: zeci de români cer ca vaccinarea să nu devină obligatorie

Monday, 02 March 2020, 12:32 Sursă: Realitatea.NET

Protestatarii s-au înarmat cu pancarte cu icoane și cu averismente privind vaccinuri interzise în alte țări și spun că prin obligativitatea vaccinării se încalcă liberul arbitru al cetățenilor.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România. Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaților și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare, actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.

Proiectul de lege care se află pe masa deputaților prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ mai menționează și despre sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat.

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.

Proiectul de lege prevede și obligativitățile pe care le au autoritățile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul dorește un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-03-02 15:35:21
Marius

De cand mortii voștri, hotaras niste analfabeti incompetenți,ce sa fac eu cu viata mea sau a copilului meu? Maine poimâine vin cu o lege in care sa-ti spuna si in ce zile si ore sa faci sex.

Alte articole din: ACTUAL