Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prin ce trece creierul uman în timpul unei operații cu anestezie

Tuesday, 30 July 2019, 15:42 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetătorii australieni au descoperit că medicamentele anestezice nu ne face doar să dormim, ci întrerupe și comunicarea între celulele creierului. În cadrul studiului, echipa a investigat drogul propofol, unul dintre cel mai la îndemână sedativ.

Dacă ai fost supus unei astfel de anestezii, probabil știi că procesul de trezire nu seamănă deloc cu cel obișnuit dintr-o dimineață. În plus, pot apărea inclusiv efecte secundare. Din aceste motive, cercetătorii au încercat să afle cu exactitate cum acționează sedativul propofol, asupra creierului uman.

Ce se întâmplă în creierul tău în timpul unei anestezii

Echipa de cercetători a folosit mostre de celule neuronale vi de la șobolani și muște de fructe, pentru a urmări activitatea neurotransmițătorilor, cu ajutorul unui microscop de super-rezoluție. Astfel, au descoperit că propofolul se amestecă cu o proteină cheie pe care celulele nervoase o folosesc pentru a comunica între ele. Această proteină, numită sintaxă 1A, nu se găsește doar în modelele animale, ci și la oameni.

„Fiecare neuron comunică cu ceilalți în parte prin neurotransmisia mediată de sitaxa 1A. Se pare că medicamentul anestezic oprește această proteină, făcând astfel conexiunile normale ale celulelor creierului, cel puțin pentru o vreme", a declarat autorul principal al studiului, Bruno van Swinderen de la QBI.

Cercetătorii cred că această întrerupere ar putea fi esențială pentru modul în care propofolul permite chirurgilor să-și facă treaba, fără ca tu să nu simți niciun pic de durere. Mai întâi te bagă într-un somn adânc, după care oprește conectivitatea cerebrală.

Această descoperire ne aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea unei dintre cele mai frecvente intervenții medicale: anestezia generală.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL