Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 120 de milioane de euro a CHELTUIT statul pentru CARANTINAREA celor veniți în țară de la începutul epidemiei de CORONAVIRUS

Wednesday, 27 May 2020, 20:26 Sursă: realitatea.net

 

Banii vor fi alocaţi Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului.

„O alocare extrem de importantă - de 600 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, la dispoziţia prim-ministrului, pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de către diverse instituţii publice centrale sau locale în această perioadă pentru decontarea acestora în ceea ce priveşte sumele cheltuite pentru carantină şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”, a declarat Ionel Dancă, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.

De la începutul epidemiei de coronavirus, Guvernul a impus carantinarea pentru două săptămâni (14  zile) a persoanelor care au sosit în România din țări cu focare importante de coronavirus. De la încetarea stării de urgență, din 15 mai, nu mai este obligatorie carantina pentru cei care sosesc în țară, aceștia putând să se izoleze la domiciliu.

La o săptămână de la intrarea în starea de urgență din cauza coronavirusului, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată era 4.207 de persoane De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 din 21 martie 2020 și până la încheierea stării de urgență instituite pe teritoriul României, 14 mai 2020, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.304 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. La data de 15 mai, 14.441 persoane se aflau în carantină instituționalizată

În prezent, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.935 de  persoane, potrivit informării autorităților de miercuri, 27 mai, de la ora 13.00. 

Noi categorii de angajați din sistemul sanitar pentru decontarea de la stat a cheltuielilor de carantină  

În plus, potrivit Ministerului Sănătății, documentul prevede şi includerea de noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat, respectiv: personal medico-sanitar şi personal auxiliar sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar şi personal auxiliar sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru; personal medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializa pentru pacienţii confirmaţi COVID-19.

S-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale să fie decontate prin direcţiile de sănătate publică.

De asemenea, se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru - care include 2 mese/zi acordate în spaţiul special de carantină, în funcţie de programul de lucru al fiecărei persoane. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL