Perseidele 2017. Tot ce trebuie să știi despre cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului

Friday, 11 August 2017, 11:53, Sursă: REALITATEA.NET

PERSEIDELE 2017. Astronomii ne sfătuiesc să ne pregătim pentru un fenomen deosebit, sâmbătă seara. Ploia de meteori Perseide va atinge anul acesta intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august. Perseidele pot fi observate în fiecare an între 17 iulie şi 24 august, atingând de obicei intensitatea maximă în perioada 9-13 august.

Adaugă părerea ta

PERSEIDELE 2017. De cele mai multe ori, putem vedea, în medie, câte 80 de meteori pe ora, dar anul trecut, de exemplu, au putut fi observaţi chiar şi 200 de meteori pe ora.

Anul acesta cei mai mulţi meteori vor putea fi văzuţi în noaptea de 12 spre 13 august, scrie Space.com. Din păcate, spre deosebire de anul trecut, în 2017 vom observă mai puţine „stele căzătoare”, din cauza Lunii, care va fi luminoasă şi astfel va masca o mare parte din meteori.

PERSEIDELE 2017. Perseidele sunt resturi din coadă cometei Swift-Tuttle. Aceste fragmente se intersectează în fiecare an cu orbită Pământului, dând naştere la o „ploaie de stele căzătoare”.

Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră şi astfel luminează cerul nopţii. Cele mai multe fragmente sunt de dimensiunea unui bob de nisip, prin urmare nu sunt un pericol.

PERSEIDELE 2017. Pentru a vedea meteorii trebuie să ne aflăm într-o zona foarte întunecoasă, preferabil în afară oraşului. Este însă nevoie de aproximativ 30 de minute pentru că ochii noştri să se adapteze la întuneric şi să putem vedea „stelele căzătoare”.

Perseidele 2017. Cum se observă Perseidele 2017?

PERSEIDELE 2017. Anul acesta cei mai multi meteori vor putea fi vazuti in noaptea de 12 spre 13 august, scrie Space.com. Din pacate, spre deosebire de anul trecut, in 2017 vom observa mai putine "stele cazatoare", din cauza Lunii, care va fi luminoasa si astfel va masca o mare parte din meteori.

(w500) <p>PERSEID

Perseidele sunt resturi din coada cometei Swift-Tuttle. Aceste fragmente se intersecteaza in fiecare an cu orbita Pamantului, dand nastere la o "ploaie de stele cazatoare".

Resturile de cometa, care sunt foarte mici, se aprind in contact cu atmosfera terestra si astfel lumineaza cerul noptii. Cele mai multe fragmente sunt de dimensiunea unui bob de nisip, prin urmare nu sunt un pericol.

PERSEIDELE 2017. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

(w500) <p>PERSEID

PERSEIDELE 2017. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Luna se va afla într-o faza care nu va deranja observațiile, în prima jumătate a nopții.

PERSEIDELE 2017. Cer curat

PERSEIDELE 2017. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră, conform astro-urseanu.ro.

Cel mai IMPORTANT eveniment astronomic din 2017, în România

PERSEIDELE 2017. Cum se observă?

PERSEIDELE 2017. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

(w500) <p>PERSEID

Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

PERSEIDELE 2017. Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de "stea căzătoare". Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

PERSEIDELE 2017.  Locul de unde par ca vin meteorii din curentul Perseide

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

PERSEIDELE 2017. Este ploaie de stele?

Nicidecum. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.