Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

OSCE, scrisoare dură pentru Guvernul României: Nu cereți jurnaliștilor să își divulge sursele!

Tuesday, 13 November 2018, 16:23 Sursă: REALITATEA.NET

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, a trimis marți o scrisoare ministrului Afacerilor Externe din România, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că o organizație de jurnalism de investigație a fost invitată să își dezvăluie sursele sale confidențiale. 

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei solictă retragerea acestei cereri, potrivit unui comunicat de presă.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate, formată din 57 de țări din lumea civilizată, care se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale.

Jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project au anunţat săptămâna trecută că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în care li se cere să îşi divulge sursele în cazul anchetei în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să ofere informaţii despre toate datele pe care le deţin.

Autoritatea guvernamentală a amenințat organizația Rise Project cu amendă în caz de neconformitate, arată OSCE.

"Solicit retragerea acestei solicitări pentru a proteja dreptul jurnaliștilor la surse confidențiale", a declarat Désir. "Confidențialitatea surselor jurnaliștilor este una dintre condițiile prealabile de bază pentru libertatea presei", a precizat acesta.

"Acest caz demonstrează necesitatea consolidării protecției surselor confidențiale ale jurnaliștilor în conformitate cu standardele internaționale, pentru a evita cazuri similare în viitor", a concluzionat Désir.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL