Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Apărării: Autorităţile trebuie să se asigure că această criză sanitară şi recesiunea economică nu vor deveni o criză de securitate

Friday, 16 October 2020, 17:05 Sursă: Realitatea.net

El a apreciat în discursul său că "noua paradigmă a crizei economice şi financiare post-COVID va avea probabil impact asupra domeniului Apărării la nivel global".

Cu acest prilej, oficialul român a vorbit și despre angajamentul ţării noastre privind modernizarea forţelor armate: "Noi, la Ministerul Apărării Naţionale, suntem foarte hotărâţi să mergem înainte cu modernizarea armatei române, fiind conştienţi că, pe lângă avantajele de a avea capabilităţi moderne, care au impact asupra pregătirii şi activităţii noastre, două elemente-cheie ce reies din această iniţiativă vor influenţa investiţiile viitoare", a punctat el.

În acest sens, a menţionat menţinerea cotei de 2% din PIB pentru Apărare până în 2026 şi identificarea şi implementarea celor mai bune metode prin care companiile române se pot implica în programul de achiziţii.

În ceea ce priveşte achiziţiile din domeniul Apărării, el a vorbit despre condiţiile-cheie pentru respectivele echipamente, respectiv interoperabilitatea cu statele NATO, UE şi cu partenerii strategici.

Ciucă a amintit că acesta este al patrulea an când Apărarea din România beneficiază de 2% din Produsul Intern Brut.

Totodată, a spus că în perioada 2020-2023 sunt alocaţi 6,05 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru moderinzarea armatei, bani ce vor merge către echipament de importanţă majoră. Ministrul a mai spus şi că presiunea crizei sanitare va afecta bugetele pentru achiziţii şi cercetare: "Ştim că prioritizarea cheltuielilor pentru Apărare în mijlocul unei crize sanitare nu este un lucru uşor. În acelaşi timp, suntem conştienţi că ameninţările ce existau înaintea pandemiei nu au scăzut. Aceste ameninţări înseamnă şi folosirea de noi tehnologii, inclusiv 'inteligenţa artificială', pentru a ne destabiliza şi a ne testa. Guvernele trebuie să investească în noile tehnologii, pentru a descuraja noi ameninţări în viitor", a subliniat Ciucă, amintind că România a primit, recent, primul sistem PATRIOT, devenind "primul aliat de pe flancul estic care are un asemenea sistem".

Totodată, ministrul a  evidenţiat investiţiile române în modernizarea bazei militare "Mihail Kogălniceanu", pentru ca aceasta să fie "un hub-pivot la Marea Neagră".


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL