Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Măsurătoarea care îți arată că Everest nu e cel mai înalt munte din lume

Wednesday, 12 June 2019, 20:20 Sursă: REALITATEA.NET

Muntele Everest și-a căpătat titlul de „cel mai înalt munte din lume" după ce Edmund Hillary l-a escaladat 1953 și ulterior alți zeci de mii de aventurieri.

Însă, conform științei acesta a fost detronat de către Chimborazo – un stratovulcan în Ecuador, care face parte din grupul Munților Ande. Asta pentru că este cel mai îndepărtat punct din centrul Pământului și, prin urmare, cel mai înalt din punct de vedere al distanței.

Everestul nu mai este cel mai înalt vârf muntos din lume

„Chimborazo se ridică la 6,248 metri deasupra nivelului mării. Adică, este mai mic decât Everest cu 2,600 de metri, însă lucrurile se schimbă atunci când faci măsurătorile din centrul Pământului", a declarat specialistul Eli Rosenberg.

De unde vine însă această diferență? Christophe Basile, cercetător al Institutului de Științe ale Pământului de la Grenoble, oferă explicația simplă a acestui fenomen:

„Pământul nu este perfect sferic. Din cauza forțelor centrifuge, acesta este aplatizat la poli și bombat la ecuator (cercul imaginar situat la mijlocul distanței dintre poli care împarte o planetă în două emisfere egale)."

Drept urmare, în locul unde se află muntele Chimborazo, distanța dintre suprafață și centrul planetei este cu aproximativ 21 de kilometri mai mare decât la poli. Astfel, vârful său se află la 6,384 de kilometri de centrul planetei, în timp ce cel al Everestului, mult mai departe spre nord, este de numai 6,382 kilometri, ceea ce înseamnă o diferență de 1,811 de metri față de Everest.

Însă, în privința acestor măsurători cercetătorii au păreri diferite. Așadar, până
când polemica din jurul celui mai înalt vârf din lume vor fi lămurită, geologii au o veste bună pentru turiști: „vă puteți lăuda că ați urcat pe cel mai înalt vârf de pe planetă escaladând vulcanul Chimborazo. Iar aici, urcarea este mult mai lejeră decât pe Everest".

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL