Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Masacru de Paștele catolic în Sri Lanka. Biserici şi hoteluri, aruncate în aer. Sute de morți

Sunday, 21 April 2019, 09:05 Sursă: REALITATEA.NET

Chiar în ziua în care un miliard de creștini sărbătoresc Paștele Catolic, Sri Lanka a fost ţinta unor explozii puternice în mai multe biserici și hoteluri. Cel puţin două dintre atacuri au fost opera unor atentatori sinucigaşi. Deflagraţiile au fost coordonate şi au avut loc în momentul în care preoţii oficiau slujba de Înviere. 

Printre victime sunt şi mai mulţi străini, potrivit autorităţilor locale, iar premierul ţării a anunţat convocarea unei şedinţe a Consiliului de securitate naţională. Din cele 22 de milioane de locuitori ai Sri Lankăi, 7,6 la sută sunt creştini, dar atacurile şi violenţele la adresa acestora s-au înmulţit în ultimii ani. 

UPDATE, ORA 21: Şapte suspecţi au fost arestaţi duminică, după seria de explozii care au lovit, în prima zi a Paştelui catolic, hoteluri de ultimă generaţie şi biserici care susţineu slujbe, rănind până la 500 de persoane.

UPDATE, ORA 17.15: ISIS a revendincat atentatele din Sri Lanka. 

UPDATE ora 12.00: Încă o explozie a avut loc în Sri Lanka, în urmă cu aproximativ 15 minute, aceasta fiind cea de-a șaptea, la un hotel din dintr-o suburbie a capitalei Colombo s-a soldat cu doi morţi, a anunţat ulterior poliţia.

Responsabili din spitale citaţi de dpa au afirmat că 185 de oameni, dintre care 12 străini şi-au pierdut viaţa în explozii, iar alţi 400 au fost răniţi.

Atentatele nu au fost revendicate deocamdată, iar autorităţile nu au vorbit de o acţiune teroristă.

Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paştele catolic.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a denunţat un atac "abonimabil asupra credincioşilor", iar cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat "îngrozită de vestea că în Sri Lanka creştini au fost atacaţi şi ucişi în timpul slujbei de Paşte". "Terorismul, ura religioasă şi intoleranţa nu pot fi lăsate să câştige", a subliniat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarei.

La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a transmis pe Twitter că, indiferent de motivaţie, exploziile au fost "laşe, barbare şi sângeroase", la fel ca atacurile de luna trecută de la o moschee din Noua Zeelandă, adăugând că "terorismul nu cunoaşte religie, naţiune sau geografie".

Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka

”Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka.  Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, a transmis, duminică, MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

”Ambasada României la Colombo menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune”, a mai transmis MAE.

 

Oamenii se aflau la slujba de Înviere când au avut loc exploziile.

Au fost cel puţin şase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa.

Hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury, toate în Colombo, au fost, de asemenea, lovite de explozii.

Şeful statului Sri Lanka a declarat că printre victime sunt şi cetăţeni străini. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

Din cele 22 de milioane de locuitori ai Sri Lankăi, 7,6 la sută sunt creştini, dar atacurile şi violenţele la adresa acestora s-au înmulţit în ultimii ani. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL