Mărturii înfiorătoare din lagărele naziste: "Noaptea, ucideai sau erai ucis"

Thursday, 31 March 2016, 13:18 Sursă: REALITATEA.NET

Harold Le Druillenec a povestit că întreaga perioadă în care a fost deținut al lagărului a fost nevoit să care cadavre la groapa comună. Britanicul, locuitor al Insulelor Canalului, a fost arestat la Jersey cu o zi înainte de Ziua Z (debarcarea trupelor aliate în Normandia), în 1944, pentru vina că și-a ajutat sora să ascundă un prizonier rus de război evadat și pentru că nu a cooperat cu forțele germane care ocupau Insulele Canalului. După război, Harold Le Druillenec a depus mărturie împotriva călăilor SS de la lagărul Bergen-Belsen.

A supraviețuit în trei lagăre de concentrare diferite cu mult noroc și datorită abilității "de a trăi în afara cadavrului" care devenise, conform declarațiilor sale cuprinse într-o notă prin care solicita despăgubiri pentru supliciile îndurate, ce a fost dată publicității joi, de Arhivele Naționale britanice.

Supraviețuitorul a povestit că în lagărul de la Belsen, cel mai dur dintre cele trei în care a fost închis, nu exista mâncare și apă, iar deținuții nu erau lăsați nici să doarmă.

"Când am fost închis acolo, nu am făcut altceva decât să car cadavre spre gropile comune care erau săpate cu amabilitate pentru noi de muncitori din exterior pentru că noi nu mai aveam puterea pentru o astfel de muncă, ceea ce, din fericire, a observat și conducerea lagărului (...) Printre prizonieri domnea legea junglei. Noaptea, ucideai sau erai ucis. În timpul zilei foarte mulți recurgeau la canibalism (...) Foarte mulți prizonieri de la Auschwitz au fost transferați la Belsen în perioada în care am fost adus și eu și acolo am auzit pentru prima oară expresia 'există un singur mod de a ieși de aici — prin coșurile de fum'", a relatat el.

Harold Le Druillenec a fost eliberat după 10 luni de detenție, perioadă în care a pierdut mai mult de jumătate din masa sa corporală. După eliberare, Harold a avut nevoie de aproape un an pentru a se recupera după ce suferise de dizenterie, râie, malnutriție și septicemie. El a fost despăgubit de autoritățile britanice cu suma de 1.835 de lire sterline (aproximativ 30.000 de lire sterline, în prezent) pentru timpul petrecut în lagăre și pentru suferințele îndurate, relatează AGERPRES.

Peste 70.000 de oameni au murit la lagărul Bergen-Belsen în perioada 1941 — 1945.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN