Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

LASZLO BORBELY, apărat de SUPERIMUNITATE. Fostul ministru a primit NUP din partea DNA

Friday, 17 January 2014, 13:21 Sursă: REALITATEA.NET

LASZLO BORBELY. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au trimis în judecată pe Ioan Ciocan, administrator al societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, şi pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acăţari, ambii fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely Laszlo, în perioada în care acesta a fost ministru al Mediului şi Pădurilor, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, arată vineri DNA, într-un comunicat de presă.

În cazul lui LASZLO BORBELY, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului.

LASZLO BORBELY, apărat de superimunitate. "Având în vedere că, în 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, Laszlo Borbely deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat), în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două fapte de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii", a precizat DNA.

Procurorii arată, în actul de sesizare a instanţei, citat de MEDIAFAX, că, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-ar fi remis lui LASZLO BORBELY, prin intermediul consilierului personal al acestuia, foloase necuvenite constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta să determine funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societatea Lescaci Com Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de ANAR, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea acestor unităţi. Valoarea totală a celor 19 contracte a fost de 295.037.846 lei, cu TVA inclus, au scris procurorii în rechizitoriu.

În aceeaşi perioadă, Anton Petru Molnar, administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, i-ar fi remis lui LASZLO BORBELY foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul să determine funcţionari din ANAR să favorizeze SC Azimut Com SRL Acăţari la diferite licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, susţin anchetatorii.

În cursul anilor 2010 - 2011, societatea Azimut SRL Acăţari a încheiat cu ANAR - Administraţia Bazinală de Apă Mureş trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Satu Mare.

În aprilie 2012, Codruţa Kovesi, atunci procuror general al României, declara că administrarea probatoriului în ceea ce îl priveşte pe fostul ministru al Mediului LASZLO BORBELY nu va putea fi realizată în lipsa avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

În 11 septembrie 2011, Camera Deputaţilor a respins solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru LASZLO BORBELY.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL