Jumătate din familiile din Grecia supravieţuiesc din pensiile bătrânilor

Friday, 24 January 2014, 17:00 Sursă: Mediafax

Aproape jumătate din gospodăriile din Grecia supravieţuiesc din pensiile bătrânilor, tot mai mulţi părinţi fiind nevoiţi să îşi susţină copiii şomeri şi familiile acestora, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Firme Mici şi Mijlocii, al Confederaţiei Profesionale Elene.

Adaugă părerea ta

Sondajul mai arată că şomajul în creştere şi scăderea veniturilor pupulaţiei au determinat oamenii să reducă cheltuielile, inclusiv pentru alimente, deseori în detrimentul calităţii, relatează Kathimerini.

Pensiile reprezintă principala sursă de venit pentru 48,6% din gospodării, fapt dezamăgitor având în vedere nivelul produsului naţional brut şi sistemul de asigurări sociale, potrivit institutului.

Salariile sunt principala sursă de venit pentru 35,9% din gospodării, iar profiturile firmelor pentru 10,3% dintre familii.

Aproape 95% dintre gospodării au înregistrat o scădere medie a veniturilor de 39,5%, de la declanşarea crizei. În aceste condiţii, nu este surprinzător că 34,8% dintre gospodării amână plata taxelor, a contribuţiilor sociale, a facturilor la utilităţi şi a ratelor bancare.

Tendinţa se va accentua probabil în 2014, în condiţiile în care 41,7% din 1.201 de familii participante la sondaj anticipează că nu îşi vor putea omora obligaţiile financiare pe parcursul acestui an.

În privinţa impozitelor, 44% dintre respondenţi au spus că nu vor putea să le plătească, cu impact major asupra încasărilor bugetare.

În plus, mulţi dintre greci sunt îngrijoraţi în legătură cu acumularea de datorii către bănci, iar unul din trei participanţi la studiu se tem că le-ar putea fi confiscate casele.

Potrivit sondajului, 63,7% dintre familii au redus cheltuielile pentru alimente, 78,4% cele pentru încălzire, 90,3% pentru îmbrăcăminte şi 88,8% pentru călătorii. Grecii au încercat să nu renunţe la cheltuielile pentru sănătate şi educaţie.