INS: Salariul mediu net din ianuarie, mai mic decât în decembrie, mai mare decât în urmă cu un an

Tuesday, 13 March 2018, 10:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Indicele câştigului salarial real, care ţine cont şi de ratei inflaţiei, arată o creştere a puterii de cumpărare de doar 3,5%. Cele mai mari creşteri salariale, sunt în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1494 lei), potrivit datelor INS.

În sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut în ianuarie faţă de decembrie, ca urmare a aplicării noii legi a salarizării cu 3,2% în administraţia publică, 2,6% în sănătate şi asistenţă socială şi 0,9%) în învăţământ.

Raportat la decembrie, salariul net a scăzut în ianuarie în majoritatea activităţilor economice ca urmare a acordării la finalul lui 2017 a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 51,5%, în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 22% şi 31% , în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor mijloace de transport, între 15% şi 18,5%.

De asemenea, scăderi între 10,5% şi 14,5% au fost înregistrate în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Creşteri ale salariului net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale şi pentru performanţe), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).


 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri