Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Focar de păduchi în şcoli: Cum prevenim transmiterea lor?

Tuesday, 19 May 2015, 20:40 Sursă: REALITATEA.NET

În urma controalele făcute în şcoli de Direcţiile de Sănătate Publică, în ultima perioadă, s-a contatat că numărul elevilor care au paduchi este în creştere. De exemplu, în Galaţi, în cele 230 de şcoli verificate s-au găsit peste 200 de elevi cu păduchi, iar în Suceva peste 150 de copii au fost găsiţi cu păduchi.

Cu toate că am auzit cu toții despre păduchii a€“ unii dintre noi i-am și avut a€“ puțini știu lucruri concrete despre ei.

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt, de fapt, niște insecte mici. Au 6 picioare care se termină cu gheare în formă de cârlig și care îi ajută să se agațe bine de tot în păr, potrivit site-ului sfatulparintilor.ro.

Aceștia nu fac niciun fel de discriminări între părul curat și cel murdar, fie el lung sau scurt.

Studiile internaționale arată că aceștia se întâlnesc cel mai des în părul curat. Păduchii de cap se detectează greu tocmai pentru că sunt translucizi. Abia după ce s-au hrănit, ei se transformă într-o culoare maro-roșu.

Cum se transmit?

Păduchii se transmit prin contactul direct dintre capetele a două persoane sau prin obiecte de uz personal.

Ei nu zboară, așadar, păduchii nu se pot transmite de la o persoană la altă dacă acestea se află în aceeași încăpere, dar stau la distanță una față de cealaltă și nu se ating.

De asemenea, păduchii nu înoată. Așadar, singurele cazuri în care puteți luă păduchi de la piscină sau de la mare sunt acelea în care, părul vostru se atinge de părul unei persoane care are păduchi.

De ce trebuie să îi detectăm rapid?

Păduchii de cap se înmulțesc foarte rapid.

Femela păduche poate depune până la 10 ouă pe zi. Acestea sunt, de obicei, găsite în apropiere de rădăcină firului de păr, aproape de scalp. Lindinii (ouăle păduchilor) sunt dificil de îndepărtat.

Deci, cu cât îi detectați mai devreme, cu atât puteți scăpa mai ușor de ei.

Cum prevenim transmiterea lor?

Păduchii de cap de transmit cel mai ușor în rândul copiilor, pentru că, nu-i așa, ei sunt cei care aleargă, se îmbrâncesc, se joacă împreună și stau foarte apropiați.

Regulă distanței interpersonale o află la o vârstă mai înaintată. Cât sunt mici, nu există astfel de lucruri. Oricum ar fi, dacă sunteți părinți, nu veți putea să îi interziceți copilului să se joace cu alți copii.

Ce puteți face este să îi spuneți să nu își împrumute lucrurile personale, cum ar fi agrafele de păr, șapca, căciulă sau pălăria de soare.

Iar un alt lucru ar fi acela de a-i verifică constant părul și de a fi atenți la reacțiile lui. Primele simptome care va pot duce cu gândul să faceți o verificare pentru a va da seama dacă aveți sau nu păduchi sunt mâncărimile.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL