Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Femeile care au născut mai mulţi copii s-ar putea pensiona mai repede. Care sunt condiţiile

Wednesday, 07 October 2015, 10:20 Sursă: REALITATEA.NET

Este propunerea unui social democrat, dezbătută azi în Senat. Trifon Belancurencu ar vrea ca femeile cu trei copii să iasă la pensie cu un an mai devreme, iar cele care au cel putin patru, cu doi ani înainte de 60.

În legea anterioară a pensiilor exista un articol care prevedea ca femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an – pentru 3 copii şi cu doi ani – pentru 4 sau mai mulţi copii.


"Acest articol a fost introdus de Guvernul Năstase, care a înţeles că femeile în perioada anterioară anului 1990 aveau dreptul la concediu pre-natal şi post-natal, însumând doar 126 de zile, şi nu existau posibilităţi legale de avort, iar metodele de contracepţie erau limitate", scrie senatorul Belacurencu pe blogul său.

În momentul adoptării noii legi a pensiilor, respectiv Legea nr. 263/2010, Guvernul Boc a eliminat acest articol. Astfel, mai spune senatorul, "s-a creat discriminare" între persoanele care au putut beneficia de legislaţia anterioară şi cele care nu au mai beneficiat de acest avantaj.

"Am încredere că această propunere va fi susţinută de colegi", a concluzionat Belacurencu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL