Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Elveţia reintroduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români. UE regretă decizia

Wednesday, 10 May 2017, 16:04 Sursă: REALITATEA.NET

În urma anunţului, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul faţă de decizia Guvernului elveţian de a limita, timp de un an, accesul resortisanţilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Elveţia.

"Astăzi, Consiliul Federal a decis să invoce o clauză care permite limitarea cantitativă a liberei circulaţii a persoanelor cu privire la noile permise de şedere pentru cetăţenii din Bulgaria şi România. Comisia regretă această decizie având în vedere tendinţa generală de scădere a numărului de solicitări de permise de şedere din partea cetăţenilor europeni",  a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

"În şedinţa din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elveţiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranţă prevăzută în Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, pentru cetăţenii bulgari şi români. Ca efect, în următoarele 12 luni, cetăţenii bulgari şi români care intenţionează să efectueze activităţi de lucru vor avea doar acces limitat pe piaţa muncii din Elveţia", se arată într-un comunicat al Executivului federal de la Berna.

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut la data de 10 mai 2017, o convorbire telefonică cu secretarul de stat în Departamentul federal pentru afaceri externe al Confederaţiei Elveţiene, Pascale Baerswyl, în cadrul căreia a fost comunicată decizia Consiliului federal elveţian de a activa clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE-Elveţia privind Libera Circulație a Persoanelor.

Această măsură are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în anul 2018 și are ca termen limită de aplicare 31 mai 2019.

Măsura adoptată vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip „B” (durată de ședere între 1 și 5 ani), nerestricționând eliberarea de permise de tip „L” (durată de ședere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat) și nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.   

Partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Totodată, a rezultat că, potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016-mai 2017 au fost acordate aproximativ 3900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii români și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1024 de permise.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor care au solicitat un permis de tip „B” în ultimul an şi este în disonanţă cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția – în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piața locală a muncii.

Partea română consideră că orice decizie privind libera circulație trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE și Elveția, cu obiectivul respectării liberei circulații a persoanelor și a forței de muncă şi non-discriminării cetățenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor.

Ministerul Afacerilor Externe va rămâne în dialog cu autoritățile elvețiene pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul cetățenilor români, în spiritul constructiv care caracterizează relația bilaterală şi va continua, prin Ambasada României la Berna, să acorde asistența consulară necesară cetățenilor români aflaţi pe teritoriul Confederației Elvețiene.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL