Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Două parcuri naționale, în pericol să fie declasificate din patrimoniul UNESCO

Thursday, 12 September 2019, 10:14 Sursă: REALITATEA.NET

Parcul Național Retezat riscă să fie declasificat din patrimoniul UNESCO, transmite Realitatea de Hunedoara. Cei de la UNESCO au atras atenția statului român că Parcul Național Retezat și cel de la Rodna nu mai îndeplinesc anumite condiții.

"Se reclamă în special prezența obligatorie pe teritoriul rezervațiilor biosferei a așezărilor umane, solicitare UNESCO ce putea fi rezolvată prin extinderea celor două parcuri naționale. Cert este că, până pe 30 septembrie 2019, România, prin Ministerul Mediului, trebuie să se poziționeze clar: ori trimite Comitetului Omul și Biosfera (MAB) UNESCO datele solicitate și promite că îndeplinește solicitările de conformare, ori își pierde, din 2020, statutul de rezervație a biosferei, ceea ce ar reprezenta o serioasă pierdere", arată Comisia Parlamentară Permanentă UNESCO.

Parcul Naţional Retezat este cea mai importantă din țara noastră şi a fost declarată monument al naturii fiind recunoscută pe plan internaţional ca Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul MaB UNESCO la cea de a VI-a sesiune a Consiliului Internaţional de Coordonare a Programului Om-Biosferă, de la Paris din 1979.

Parcul Naţional Retezat are o suprafaţă de 54400 ha şi o altitudine cuprinsă între 800 şi 2509 m şi, totodată, mai are 40 de vârfuri muntoase ce trec de 2200 m în medie depăşind 2350 m. Este situat în partea de sud-vest a judeţului Hunedoara şi păstrează urmele glaciaţiei de odinioară cu zeci de gheţari, dintre care unii aveau peste 10 km.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL