Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum se apără fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog în cazul crizei imunoglobulinei

Thursday, 08 March 2018, 21:52 Sursă: REALITATEA.NET

El sustine insa ca problema s-a cronicizat din cauza companiilor care "nu si-au onorat partea lor din intelegere".

"Constat cu tristete ca, nici dupa 28 de ani de la caderea comunismului, nu am reusit sa scapam complet de meteahna de a ne demoniza liderii odata ce acestia nu mai sunt in functie. Am simtit asta pe propria piele, fiind facut tapul ispasitor pentru criza de imunoglobulina", scrie Bodog, pe Facebook.

Acesta precizeaza ca a avut discutii si intalniri atat cu asociatiile pacientilor, cat si cu reprezentantii industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei.

"In urma acestora, Ministerul Sanatatii a intreprins toate demersurile legale agreate impreuna cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situatiei. Am eliminat inclusiv taxa clawback, insa companiile nu si-au onorat partea lor din intelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei", sustine fostul ministru al Sanatatii.

Acesta mai vorbeste despre faptul ca stocurile de imunoglobulina achizitionate de Unifarm si puse la dispozitia spitalelor au fost utilizate in cazurile celor grav bolnavi, internati in sectiile de Terapie Intensiva, dar si despre respingerea cererii distribuitorului Torus Pharma de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru eliberarea unei Autorizatii pentru Nevoi Speciale (ANS), noteaza ziare.com.

"Citez din comunicatul institutiei abilitate sa autorizeze sau nu un medicament pentru pacientii romani: 'riginea non-europeana a produsului nu poate oferi garantii asupra indeplinirii criteriilor de siguranta si calitate impuse in cazul produselor din Uniunea Europeana, iar autorizarea prin procedura pentru nevoi speciale nu permite in acest caz (conditiile OMS 85/2013), o evaluare suficienta din punct de vedere al sigurantei si calitatii plasmei utilizate pentru procesul de fabricatie si nici a procesului de fabricatie a medicamentului'.

De asemenea, ANMDM precizeaza ca, in acest caz, 'o testare punctuala a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele mentionate anterior si nu ar putea garanta, in totalitate, calitatea produsului'", mai spune Bodog.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL