Creştin-ortodocşii sărbătoresc, astăzi, mari sfinţi

Monday, 10 August 2015, 09:45 Sursă: REALITATEA.NET

Sărbători ortodoxe:
Sf. Mc. Lavrentie, arhidiaconul; Sf. Sfințit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

Sărbători greco-catolice:
Sf. arhidiac. m. Laurențiu

Sărbători romano-catolice
Sf. Laurențiu, diacon m.

Sfântul Mucenic Lavrentie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 10 august, a trăit în secolul al III-lea. A fost arhidiacon al episcopului Romei, Sixt, scrie agerpres.ro.

Din cauza persecuției împotriva creștinilor, Sixt a fost luat spre a fi judecat, împreună cu alți doi diaconi. După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor.

În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat: "Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat!".

După ce a rostit aceste cuvinte, a fost luat de soldați și somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Ca împăratul să cunoască despre ce comori era vorba, Lavrentie a chemat șchiopii, orbii și bolnavii care se bucuraseră de banii dați de Sfântul Lavrentie.

În cele din urmă, i s-a cerut să se închine idolilor. A refuzat și astfel a fost închis în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune a cerut și a primit și el botezul. S-a numărat și el în rând cu mucenicii, fiind omorât pentru credința în Hristos.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei. În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mână, cădind și înmiresmând Biserica lui Hristos.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL