Cozmin Gușă: Iohannis are azi al doilea scor pentru prezidențialele din 2019

Saturday, 10 February 2018, 00:57, Sursă: REALITATEA.NET

Jocul pentru alegerile prezidențiale de anul viitor se va face începând cu luna iulie 2019, nu mai devreme, consideră analistul politic Cozmin Gușă, care este de părere că Klaus Iohannis este depășit în momentul de față de un alt posibil candidat, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Adaugă părerea ta

Președintele Klaus Iohannis este prins într-o triplă menghină din punctul de vedere al suportului pe care îl poate primi în vederea alegerilor prezidențiale din 2019, consideră Cozmin Gușă.

"Astăzi singurul lucru care mai animă viața din partide este legat de felul în care s-ar putea schimba politica românească dupa alegerile prezidențiale. Europarlamentarele sunt doar un test, este un activism păgubos, cu oameni care vorbesc mult la televizor și încearcă să mai ia un mandat. Va fi doar un test, să ne amintim de campania pentru EBA, pentru a se vedea cum se mișcă electoratul. În europarlamentare se calibrează unele lucruri, nu va fi o competiție reală. Partidele se concentrează pentru prezidențiale", a explicat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la "Realitatea Românească".

Președintele în funcție pare că nu se concentrează încă pentru alegerile de anul viitor, consideră Gușă, însă "discuțiile din textura mai inteligentă a statului român" au început să se focalizeze asupra prezidențialelor.

"Klaus Iohannis poate e îngrijorat într-un fel. Azi are al doilea scor, primul scor îl are Firea, unul dintre posibilii candidați. Teoretic, Iohannis ar putea să stea confortabil numai că ce e azi nu e mâine. Iohannis se află într-o triplă menghină", spune consultantul politic. Acesta a detaliat elementele care au un impact asupra performanței lui Iohannis în cursa pentru prezidențiale:

1. PNL-ul nu este foarte decis și conturat în acest moment în a avea o relație cu Iohannis, nici președintele nu pare să dorească asta. Această ambiguitate îl aduce într-o poziție ușor ciudată în relația cu liberalii, situație gravă pentru că PNL-ul are o rețea similară cu PSD în alegeri, mai ales după fuziunea cu PDL;

2. Miscarea "Rezist", foarte legată de Iohannis până acum, s-a disipat din siajul președintelui după momentul Dăncilă. Cei care sunt foarte bine conectați la această zonă spun că a fost un "adevărat tsunami". S-a pierdut mult din suportul pentru Iohannis, nu știm dacă ireversibil;

3. Realizările concrete ale președintelui, planurile pe care le-a avut și  le-a dus la anumite trepte de realizare: fie acestea nu există, fie nu au fost comunicate bine.

"Din aceste trei unghiuri, poziția lui Iohannis este instabilă. Ce este azi nu e mâine. Vestea bună pentru Iohannis: are timp. Dacă se hotărăște să candideze, are timp. De ce? Jocul pentru alegerile prezidențiale se va face efectiv din iulie 2019. În 2018, niciun partid nu va lua decizii despre posibilele candidaturi. De la începutul anului viitor, vom avea președinția Uniunii Europene, prin Iohannis, și din nou toată lumea se va abține, în speranța că va mai exista ce să coordonam. Rămân, deci, doar câteva luni pentru jocul prezidențial, din iulie 2019 până în toamnă", consideră consultantul politic.

Va fi vorba de un "joc sofisticat" în perioada iulie - noiembrie 2019, totul se va face atunci și foarte rapid, arată Cozmin Gușă. Acesta invocă un episod similar - alegerile din anul 2000, când, de asemenea, jocul politic a fost rapid și surprinzător:

"Să ne aducem aminte de episodul 2000. Emil Constantinescu avea în primăvară un scor bun, dar prin iulie a anunțat că a fost învins de sistem și nu va candida. Cunoscătorii au înțeles că a fost șantajat și obligat să renunțe. S-a deschis un joc în care trebuia să ajungă la Cotroceni premierul Isărescu. Era foarte bine. Numai că așa cum există stat paralel acum, și atunci s-au declanșat mai multe mișcări care i-au erodat poziția. Omul Securității de dinainte de 1989, Theodor Stolojan a anunțat că va candida și el, iar voturile s-au împărțit, dându-i posibililitatea lui Vadim Tudor să ajungă în turul doi. Vadim a beneficiat de bugete consistente, de 3.000 de Dacii și 6.000 oameni care au bătut toată țara ca să-i ridice scorul. Am votat răul mai mic: Ion Iliescu. Dintr-o inginerie relativ pozitivă: Isărescu la Cotroceni și premier Adrian Năstase, ne-am trezit în urma unui joc de câteva luni tot cu Iliescu, care nici nu mai spera să ajungă șeful statului, iar Năstase nu a putut să aibă un joc normal cu Iliescu președinte", a amintit Cozmin Gușă.

Cozmin Gușă: Temperatura în PSD a trecut de punctul de fierbere

Tensiunile din interiorul PSD au trecut de temperatura de fierbere, consideră analistul politic Cozmin Gușă, care arată că Dragnea a fost menținut la șefia partidului pentru a-și proteja oamenii și a da legile amnistiei și grațierii, însă acum "prietenii"de conjunctură și interese ai liderului PSD își dau seama că "Daddy nu vrea sau nu poate".

Condamnarea primită în instanță de Darius Vâlcov, precum și arestarea baronului de Neamț, Ionel Arsene, îl pun pe Dragnea într-o situație gravă în interiorul partidului, explică Cozmin Gușă.

"În PSD treburile sunt peste temperatura de fierbere. L-au lăsat pe Dragnea șef nu pentru buna guvernare a țării, ci pentru amnistie și grațiere. Acum văd că Dragnea îi păcălește, vrea să-și rezolve problemele de unul singur. El a fost adus la putere de scorul partidului, nu a fost niciodată locomotiva, în ciuda unei lipse de charismă, e mult sub ce a avut PSD-ul. El trebuie să livreze legea grațierii și să să-și protejeze oameni. Vâlcov a sesizat că a venit condamnarea, Arsene a văzut și el că nu a fost protejat. Degeaba le-a spus Dragnea la ureche că îi salvează. Acum văd ușor că Daddy nu vrea sau nu poate, ambele variante sunt la fel de grave. Temperatura în PSD a ajuns la fierbere", a explicat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la emisunea "Realitatea Românească".