Cofeina te ajută să slăbești?

Thursday, 10 January 2019, 10:55 Sursă: REALITATEA.NET

Cofeina te ajută să slăbești? Potrivit unui studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, cofeina nu are niciun efect asupra pierderii în greutate. 

Adaugă părerea ta
În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 50 de adulți sănătoși cu vârstele cuprinse între 18 și 50 de ani, iar o zi pe săptămână, timp de trei săptămâni, acestora li s-a cerut să meargă la laborator dimineața pentru a bea un suc cu cofeină sau alternativa placebo. Băutura oferită la laborator se împărțea în trei variante: nu conținea deloc cofeină, conținea echivalentul a 120 de mililitri de cofeină sau a 240 de mililitri. Participanților nu li s-a spus ce băutură au primit de fiecare dată, dar până la sfârșitul experimentului au încercat fiecare dintre cele trei băuturi.
 
La jumătate de oră după ce au consumat sucul, participanților li s-a prezentat micul dejun, unde li s-a permis să mănânce cât de mult și-au dorit. Apoi, au fost trimiși acasă și instruiți să documenteze tot ce au mâncat în restul zilei, folosind un instrument online. Aceștia au înregistrat, de asemenea, apetitul pe tot parcursul zilei. 
 
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat băutura cu o doză mică de cofeină au mâncat cu aproximativ 10% mai puțin la micul dejun decât cei care au consumat băutura fără cofeină sau cea cu o doză mare de cofeină.
 
După ce au consumat băutura cu o doză mică de cofeină, participanții au mâncat în medie aproximativ 650 calorii la micul dejun de tip bufet, după consumarea băuturii fără cofeină au consumat în medie 721 calorii, iar cei care au băut sucul cu o doză mare de cofeină au mâncat în medie 715 calorii.
 
Niciun participant nu a raportat o schimbare a apetitului în funcție de câtă cofeină a consumat. Aceștia au constatat, de asemenea, că indicele de masă corporală al participanților nu a avut niciun efect asupra apetitului lor sau a cât de mult au mâncat aceștia.