Cele mai competitive guverne din lume: cabinetul Ponta, pe locul 101, după Burkina Faso

Friday, 17 July 2015, 13:13 Sursă: REALITATEA.NET

Executivul României, condus de Victor Ponta, este mai puțin competitiv decât o listă lungă de 100 de guverne din lume, printre care Rwanda, Botswana, Zambia, Gambia, Bhutan, Senegal, Tanzania, Gabon, Burkina Faso, potrivit unui raport al Competitivității Globale pe 2014-2015, adoptat de Forumul Economic Mondial.

Adaugă părerea ta

Clasamentul a fost întocmit în funcție de măsurile adoptate în ultimul an de executivele respective, avându-se în vedere inclusiv risipa făcută prin cheltuielile guvernamentale sau transparență decizională, informează The Independent.

Din perspectiva risipei de bani făcută în ultimul an prin cheltuielile guvernamentale, Guvernul României se situează și mai aproape de coada clasamentului - pe locul 116 în lume.

În top 10 al celor mai eficiente guverne se afla cele din Qatar, Singapore, Finlanda, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelanda, Rwanda, Malaezia, Elvetia si Luxemburg.

La coada clasamentului sunt Venezuela, cu cel mai ineficient guvern din cele 144 de state, urmata de Italia, Argentina, Liban, Libia, Croatia, Angola, Ciad, Mauritania si Serbia.

Marea Britanie se pozitioneaza pe locul 14, Germania pe 16, Statele Unite pe 34, Federatia Rusa pe 97, iar Romania pe locul 101, potrivit datelor prezentate de Ziare.com.

Eficiența unui guvern se reflecta în competitivitatea sa și în creșterea economica. Birocratia excesiva, lipsa de transparenta sau cadrul legal inadecvat necesita costuri de business suplimentare si reduc dezvoltarea tarii, se arata în sursa citată.