Ce înseamnă când oamenii ajung la monogamie și cum a descifrat-o știința

Tuesday, 10 September 2019, 12:16 Sursă: REALITATEA.NET

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la University of Texas, condusă de bioloaga Rebeccaa Young, a analizat 450 de milioane de ani de evoluție a animalelor, pornind de la ideea că toate au un strămoș comun. Iată ce a descoperit echipa de specialiști.

De asemenea, cercetătorii au mai analizat în cadrul studiului masculii de la zece specii diferite, toate organizate în cinci perechi, între care se regăseau atât specii monogame, cât și poligame.

Printre speciile analizate s-au numărat șoareci, păsări, broaște și pești. După ce cercetătorii au analizat genomul a zece specii, au descoperit 24 de gene asociate cu sistemele de reproducere monogame.

Ulterior, specialiștii s-au întrebat dacă și oamenii sunt guvernați de aceleași modele genetice ca cele ale animalelor. În acest sens, cercetătorul senior și biologul Hans Hofmann, a spus că: „Nu știm asta, dar speculăm cu siguranță că tipul de modele de expresie a genelor ar putea să apară și în rândul oamenilor".

Oricare ar fi forțele care fac animalele să rămână împreună pe viață – sau până la finalul sezonului de împerechere – ele creează cel puțin la fel de multe probleme pe cât rezolvă. „Trebuie să tolerezi un alt animal alături de tine pentru o perioadă extinsă de timp, iar asta nu este ușor", a zis Hofmann. „Poate îți vor lua mâncarea, poate îți vor lua căminul, poate te vor îmbolnăvi cu germenii lor, sau te vor răni".

Însă, monogamia nu a existat dintotdeauna. De ce au ales oamenii calea monogamiei? Aparent, motivul nu ține nici de moralitate, nici de religie și nici măcar de dragoste, ci de germeni. La concluzia asta au ajuns oamenii de știință canadieni și germani, în urma unui studiu amplu. Aparent, strămoșii noștri au hotărât că e mai înțelept să se rezume la un singur partener, din cauza bolilor cu transmitere sexuală.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL