Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Caravana "România 2019" ajunge astăzi la Cluj-Napoca. Prezentare amplă

Thursday, 28 February 2019, 10:38 Sursă: REALITATEA.NET

Judeţul Cluj şi oraşul de reşedinţă au dat României şi întregii lumi o serie de personalităţi, de la artişti aplaudaţi pe marile scene, până la oameni de sport, scriitori de marcă şi politicieni care au luptat pentru bunul mers al naţiunii.

Printre personalităţile care au trăit în zona Clujului s-a numărat şi regretatul maestru Dumitru Fărcaş, supranumit ,,Voievodul taragotului".

Maestrul a uimit o lume întreagă cu doinele și baladele culese din diferite zone ale Transilvaniei şi Banatului. Cu taragotul său şi cu o măiestrie greu de egalat, Dumitru Fărcaş a ridicat mii de săli în picioare şi a cucerit o lume întreagă.

Zona academică a fost, de asemenea, îmbogăţită de personalităţile clujene. Preşedintele în funcţie al Academiei Românie, Ioan Aurel Pop, s-a născut în satul Sântioara din comuna clujeană Ţaga.

În Cluj-Napoca s-a născut Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic de judo. La doar 12 ani, el şi-a făcut debutul în disciplina sportivă care l-a consacrat în ţară şi peste hotare.

Clujul l-a dat lumii şi pe antrenorul de gimnastică Bela Karoly, cel care a stat în spatele performanţei extraordinare obţinute de multipla campioană olimpică Nadia Comăneci. Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaş în echipa ,,generaţiei de aur" a fotbalului românesc, s-a născut la Câmpia Turzii, judeţul Cluj. De aici provine şi Ghiţă Mureşan, uriaşul român ajuns în liga americană de baschet NBA, acolo unde deţine, alături de un alt sportiv, titlul de cel mai înalt baschetbalist. 

Celebrul actor Florin Piersic, eroul filmelor de acţiune realizate înainte de 1989, este ardelean cu acte în regulă, născut la Cluj-Napoca.

Dorel Vişan şi Marius Bodochi provin tot din judeţul Cluj. Aici s-a născut şi Ion Raţiu, politicianul care a pus umărul la refacerea Partidului Naţional Ţărănesc, după 1989.

Clujean este şi Lucian Sârb, fost şef al canalului de televiziune Euronews şi fost director la Televiziunea Română, precum şi fondator al postului Money Channel. 

Teo Peter, fostul basist şi fondator al trupei rock Compact, s-a născut în Cluj-Napoca. Artistul şi-a pierdut viaţa în 2004, într-un tragic accident rutier, provocat de un soldat american de la Ambasada Statelor Unite din Bucureşti.

Gazdă a emisiunii România 2019, Cluj-Napoca este unul dintre oraşele care au făcut paşi rapizi către vest. A doua localitate din ţară, după numărul de locuitori, s-a dezvoltat în ultimii ani şi a devenit unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale şi de afaceri din România. Cluj-Napoca şi-a păstrat mereu renumele de centru de atracţie turistică, atât datorită monumentelor istorice cât şi bogăţiei culturale. Aici se găsesc foarte multe clădiri emblematice: muzee, biblioteci şi teatre, dar şi cea mai mare grădină botanică din ţară. Cei care au ajuns, cel puţin o dată în Cluj-Napoca, pot spune, cu siguranţă, că s-au îndrăgostit de oraş. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL