Calendar ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi

Monday, 31 October 2016, 07:27 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 31 octombrie. 

Sfinții Apostoli pomeniți astăzi sunt socotiți printre cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Ei sunt consemnați în Sfânta Scriptură lucrând împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 8-11).

Sfântul Stahie a fost așezat episcop în Bizanț de Sfântul Apostol Andrei. Sfinții Amplie și Urban au fost puși episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizați.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania și, mărturisind pe Hristos, au plecat din această lume.

Astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Epimah. Originar din cetatea Pelusiu din Egipt, Sfântul Mucenic Epimah era un creștin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creștinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins și supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi. Dar căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârșit său mucenicesc prin tăierea capului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL