Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boala cumplită care îi aduce pe tineri în scaunul cu rotile, treptat. Primele simptome, amorţeli

Monday, 05 October 2015, 21:59 Sursă: REALITATEA.NET

Scleroza multiplă îşi are originea, într-adevăr, în creier, însă bolnavii aceştia au cu totul alte suferinţe, de care sunt perfect conştienţi şi pe care, din păcate, nu le pot ţine bine sub control nici chiar cu tratament. Această boală autoimună afectează capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase, ca urmare a faptului că sistemul imunitar produce anticorpi care distrug învelişul protector al fibrelor nervoase.

„Scleroza multiplă poate să mimeze multe alte boli neurologice, motiv pentru care şi-a primit numele de "marele actor al neurologiei".

Ea nu este încă pe deplin cunoscută”, spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Nu poţi şti cum evoluează Această suferinţă cu nume complicat are şi o evoluţie complicată. Niciun medic nu-i poate spune pacientului său de la bun început cum va evolua boala lui. În cazul unora, poate rămâne în stadiile incipiente, în care au probleme de echilibru şi de vedere.

Este cazul lui Bogdan Rădulescu, din Bucureşti, care a aflat că are scleroză multiplă în urmă cu 12 ani, adică atunci când avea 30 de ani. Dimineaţa în care s‑a trezit cu o jumătate de corp paralizată i-a rămas vie în memorie. După multe analize, a aflat că boala de care suferă îl poate face să nu mai meargă niciodată.

„În următorii doi ani, nu am avut nicio problemă, dar după aceea au început puseurile: îmi pierdeam echilibrul, aveam dureri şi crampe musculare, senzaţie de furnicături în corp şi probleme de vedere. Am început tratamentul cu interferon beta şi, cu toate că l‑am mai întrerupt, încă mai pot merge. Nu am un echilibru prea bun, mă mişc mai lent, nu-mi coordonez bine mişcările şi nu mai pot să scriu, dar sunt mulţumit că boala nu a evoluat”, povesteşte Bogdan Rădulescu, potrivit clicksanatate.ro

În România sunt aproximativ 7.000 de persoane cu scleroză multiplă, iar boala este încadrată de specialişti în rândul celor rare. Pentru aceşti bolnavi, există un program prin intermediul căruia primesc tratament gratuit.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL