Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BNR spune că NU poate interveni în CRIZA francului elvețian

Friday, 16 January 2015, 12:41 Sursă: REALITATEA.NET

Francul elvețian. Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, potrivit Economica.net.

Francul elvețian. El a explicat că BNR nu poate să ceara rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau să plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta.

Suciu a mai spus că banca centrală este preocupată de această "situaţie delicată" iar soluţia, pe care BNR a încurajat-o de multă vreme, ar fi conversia în lei a creditelor.

Declarații ȘOCANTE de la BNR. "E momentul să fie învăţată o lecţie dură"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat joi că impactul aprecierii francului elveţian în faţa euro şi, implicit, a leului, nu este major în piaţa interbancară românească şi nu are cum să influenţeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, şi doar 3,8% sunt deţinute de persoane fizice.

"Cu referire la evoluţia francului în raport cu leul, cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă. Banca Naţională a României a avertizat ani în şir cu privire la riscul valutar", spune Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL